Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Preminuo Anđelko Leko, poznati hrvatski hotelijer

Autor: Dnevno.hr

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje Dnevno.hr posjeduje, preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih hotelijera Anđelko Leko.

Naime, poznatom hotelijeru pozlilo je u četvrtak i usprkos liječničkom pomoći koja mu je pružena u Vinogradskoj bolnici Anđelko Leko preminuo je u 85. godini.

Biografija

Anđelko Leko rođen je 1933. u selu Donji Mamići kod Gruda u Hercegovini (BiH), od majke Matije  i oca Lazara, a hrvatska javnost najviše ga poznaje kao dugogodišnjeg čelnog čovjeka hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju zagrebačko luksuzni hoteli Sheraton i Westin.

Većinski udio u HUP-u prije nekoliko mjeseci prodao je Adris Grupi, dok je u njegovom vlasništvu ostalo oko 12 posto kompanije. Po kualarima se pričalo kako je vrijednost akvizicije bila oko 1,5 milijardi kuna, ali to nikada nije potvrđeno.

Anđelko je u Mostaru tri godine išao u srednju ugostiteljsku školu. U hotelu Biokovo u Širokom Brijegu zaposlio se kao konobar, a istodobno je vodio i recepciju gdje je upoznao svoju suprugu Ivanku.

Anđelko Leko 1959. godine otišao je na Zagrebački velesajam i ostao je u Zagrebu, gdje je upisao hotelijersku školu te je u početku radio kao konobar u restoranu Zagrebačke pivovare u Ilici na Črnomercu koja je tada bila dio Ugostiteljskog poduzeća (UP), danas HUP-a Zagreb.




Oženio se s sa svojom suprugom Ivankom 1960. godine. Imaju dvojicu sinova: Miroslava i Ivana.

Hrvatska javnost upoznala ga je kao radišnog poduzetnika koji se istaknuo ne pojavljivanjem u javnosti i poslovnim uspjesima.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.