Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMINULA JE ENA ŠARAC: Osječanka lavljeg srca ganula je cijelu Hrvatsku

Autor: Dnevno

Osječanka Ena Šarac (24), čudo od djeteta, koja je početkom osnovne škole oboljela od tumora na mozgu, a kojoj je prije nešto više od tri godine otkriven neoperabilni tumor na kralježnici, nakon čega ju je pogodila i dijagnoza akutne mijeloične leukemije izgubila je bitku za život, potvrdili su nam u KBC Sestre milosrdnice u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici.

Preživjela je tri sepse, pet kirurških otvaranja glave, operaciju noge, dobila je dijabetes, a potom su krenuli problemi s bubrezima.

Usprkos svim bolestima koje su ju godinama pratile i činjenici da su je iste prikovale uz invalidska kolica, mlada Osječanka nikad nije klonula duhom, te je pokazala da ima lavlje srce.

I medicinsko osoblje bilo je iznenađeno koliko pozitive i snage ima ova djevojčica tijekom svoje borbe nakon koje bi uvijek podigla glavu gore i nastavila hrabro dalje.

Njena majka, krajem je godine bila sretna što njenu mezimicu ništa tad nije boljelo, iako je s tugom u glasu govorila o svojoj Eni, te istovremeno ponosna što njeno dijete ima srce puno ljubavi.

Gesta za petrinjskog dječaka

Posljednji put Ena je gestom oduševila cijelu Hrvatsku kad je preko Facebooka potražila dječaka Leona stradalog u potresu kojemu je željela pokloniti svoj novi Play Station 4 kojega je od roditelja dobila za Božić.

Naime, ne samo Hrvatsku već i svijet obišle su fotografije šokantnih scena izvlačenja Josipa Hodaka i njegova četverogodišnjeg sina Leona iz smrskanog automobila u središtu grada, iz kojega su čudom spašeni. Upravo njemu Ena je odlučila pokušati vratiti osmijeh na lice.




“Molim vas, ako itko zna ime ovog dječaka da mi javi. Taj strah u njegovim okicama ne mogu zaboraviti. Poklanjam mu od srca novi Play Station 4, sve igrice, joysticke, punjač za njih. Sve je novo i roditelji su mi ga kupili za Božić na 24 rate da skratim vrijeme u krevetu, ali ne mogu kada mi je to dijete stalno u glavi. Pomozite mi samo da dođem do njega MOLIM VAS. Ljubavi malena, javi se, kada bude sve dobro da se igraš u svom domu. Žao mi je svih i pomogla bi svima ali ispunite mi moju želju”, napisala je Ena Šarac na Facebook, a nakon samo par sati javila se majka dječaka Leona.

Uvijek puna optimizma

Njena majka Biserka za Gloriu je ispričala anegdotu koja je savršeno opisivala Enu i sav njen optimizam. “Veseli se kad joj kažem da idemo na Hitnu, pa sam joj rekla da baš fino lupeta, a ona mi je odgovorila: Biserka, sretna sam jer ću napokon obući svoje nove patike‘. Eto, takva je naša Eny. Sretni smo s njom i mora nas još dugo ovako uveseljavati”, zaključila je gospođa Biserka.




U jednom od svojih posljednjih objava, usprkos teškoj situaciji, Ena se pohvalila još jednom dobivenom bitkom, te pokazala da ju entuzijazam i nada i dalje nisu napustili. Zahvalila se svima koji su joj bili podrška.

Naime, u travnju je u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu imala tešku operaciju glave koja je trajala 13 sati, a niti dva dana kasnije javila se majci. “Enica je prebačena jutros na odjel. 24 sata nakon operacije dokopala se mobitela i odmah me nazvala, srce moje. Pričale smo sat vremena i kaže da ju ništa ne boli osim noge iz koje su vadili žilu za presađivanje”, napisala je na Facebooku njezina mama Biserka i razveselila brojne Enine prijatelje.

Naime, tad joj je brisom glave otkvireno da ju je napala bolnička bakterija MRSA. Liječnici su najavili da će joj tijekom operacije skinuti pola lubanje i presaditi mišić iz noge i leđa na obje strane glave i presaditi žilu iz noge te spojiti iz glave na vratnu žilu. Radilo se o iznimno kompliciranoj operaciji o čemu dovoljno govori podatak da su liječnici planirali osam sati operacije, a u konačnici je trajala čak pet sati više.

“Prvo kosidba glavurde pa sve što je zaokruženo prvo treba odšarafiti i poskidati, izmjeriti rupu u koju onda treba presaditi mišić iz noge ili ruke pa napraviti novu plastiku i ugraditi ju i onda staviti nove pločice i kopčice i onda zatvoriti lubanju i finiširati lijepim slavonskim vezom i da… dobro izglancati da se čelemba sjaji”, napisala je u svom šaljivom tonu tad ENA.

“Nisu se susretali s takvim ishodom. Jedan liječnik je rekao svojoj prijateljici da se ne zbližava sa mnom jer neću preživjeti sve dijagnoze pa će joj biti teško kada ‘odem’. Liječnici me obožavaju samo kada nisam njihov pacijent. Doslovce ne znaju kako bi me liječili jer kažu da nisam po nikakvim normalnim parametrima ni protokolima. Ena – tempirana bomba… svaku sekundu može nešto eksplodirati!”, rekla je ova čudesna djevojka koja je uvijek sa sobom nosila zarazan osmijeh.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.