Premijerka Kosor: Protiv korupcije do posljednje kapljice krvi

Autor: dnevno.hr

Bit će to borba do istrebljenja, beskompromisna borba bez fige u džepu, poručila je predsjednica Vlade RH.

Prijedlog ukidanja prve stope harača Vlada je danas poslala u saborsku proceduru, te je usvojila Akcijski plan za borbu protiv korupcije.

‘U borbi protiv korupcije ne smije nedostajati snage, volje i novca. Bit će to borba do istrebljenja. Beskompromisna borba bez fige u džepu’, poručila je premijerka Jadranka Kosor prilikom usvajanja dorađenog Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije.


Uključuju se nova ministarstva

Poručila je da će i dalje glavni moto biti nulta tolerancija i da se neće štedjeti nikoga, bez obzira na stranku ili položaj. ‘Novost u Akcijskom planu je uključenje nekih novih ministarstava, poput Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva turizma ili Ministarstva obitelji i branitelja. Naime, treba pratiti sredstva koja se kroz razne potpore usmjeruju prema građanima i udrugama’, poručila je Kosor.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović pohvalio se napretkom u borbi protiv korupcije. ‘Napredak je nedvojben i uočava se međunarodno. Dokaz tome je i skoro otvaranje poglavlja 23. I ekspertna skupina Europske unije koja je boravila u Zagrebu ocijenila je vrlo velik napredak, i to u legislativi, organizaciji, ali i rezultatima’, zaključio je Šimonović.

Ukidanje prve stope

Vlada je i službeno u proceduru na drugu stranu Markovog trga poslala i prijedlog izmjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke. Drugim riječima, Sabor bi i službeno uskoro trebao raspravljati o ukidanju prve stope harača.

Vladajući su ukidanje stope najavili još prije neki tjedan, a prva stopa harača od 2 posto koja vrijedi za plaće između tri i šest tisuća kuna prestala bi se naplaćivati od 1. lipnja. ‘Moram podsjetiti da je i prilikom donošenja prve teške odluke u srpnju prošle godine od posebnog poreza bilo oslobođeno 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih. Ovom novom odlukom oslobodit ćemo još 720 tisuća radnika i 190 tisuća umirovljenika’, poručila je Kosor.

‘Prva stopa ispunila je ono zbog čega smo je uveli i mislim da će ovo ukidanje pomoći građanima’, zaključio je ministar financija Ivan Šuker.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.