Twitter/Screenshoot

PREMIJER ODGOVORIO NA IDEJU “BANDIĆEVOG” kluba O UDŽBENICIMA: ‘Razgovarat ćemo, jako je važno da se realno sagleda proračun’

Autor: Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak kako će se u vladajućoj koaliciji idućih dana razgovarati o mogućnostima nabave besplatnih udžbenika za osnovnoškolce na temelju detaljne analize koliko bi to stajalo, osvrnuvši se time na tvrdnje kako neće dobiti potporu za državni proračun za iduću godinu “Bandićevog”, odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ako se ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj.

“Vidio sam danas da je ta tema i u medijima, Klub je prenio tu poruku ministru financija. Razgovarat ćemo. Jako je važno da se realno sagleda proračun, da se realno sagledaju mogućnosti prihodovne i rashodovne strane. Bit će ovih dana razgovora o tome u klubu parlamentarne većine”, rekao je Plenković.  Naglasio je kako je za to da se vrlo detaljno napravi analiza koliko bi takva odluka o besplatnom financiranju učenika financijski koštala.

Iz “Bandićevog” saborskog kluba poručili su kako je za to potrebno osigurati 200 milijuna kuna, no premijer je rekao kako je Hrvatska u prošlosti imala odluku o besplatnim udžbenicima, ali su iznosi bili veći od te procjene.

“Iznosi o kojima sam se informirao bili su dosta veći od te procjene prije 10-ak godina. Prema tome, prepustimo tu temu malo analizi i dodatnim razgovorima”, rekao je.

Plenković je rekao i kako nije upoznat s današnjom izjavom ministra uprave Lovre Kuščevića tj, njegovom ocjenom da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje bi trebalo biti nepolitično i neovisno, polako stavlja u funkciju politike, a vezano uz najavu povjerenstva da će provjeravati korištenje vladina zrakoplova.

“Nisam vidio te izjave. Ako bilo što treba odgovoriti na upite Povjerenstva Vlada će odgovoriti, HDZ će odgovoriti. Što se nas tiče tu nema nikakvih otvorenih pitanja i problema ni bilo kakvog sukoba interesa, sve je u skladu sa zakonom, onako kako treba biti’, rekao je Plenković, dodavši da nije primijetio nikakve serijske napade od strane HDZ-ova članstva na državne institucije i na samo Povjerenstvo.

Premijer Plenković  je odgovarao na novinarska pitanja u Senju gdje je bio na svečanosti u povodu početka izgradnje vjetroparka Norinco Internationala.




Poslije toga  premijer i predsjednik HDZ-a  otišao u Bakar gdje se održava sjednica Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.