Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Premijer je odlučio, Filipović je gotov, a leti i Lovrinčević koji je iz pozadine vukao konce: Loše se piše i Barbariću iz HEP-a

Autor: Daniel Radman

Plinska afera postaje sve neugodnija po HDZ. Iz dana u dan na svjetlo dana izlaze novi dokumenti koji teško kompromitiraju ministra gospodarstva Davora Filipovića kojem su, po svemu sudeći, dani u Vladi odbrojani.

Iako se obruč oko Filipovića stezao i proteklih dana, jutros je dobio novi udarac nakon što je Nacional objavio dokumente koji ga žestoko kompromitiraju. Naime, tjednik je objavio četiri opsežna dopisa predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića koji traži od Filipovića, a obavještava i Plenkovića, da žurno spriječe gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina.

Povrh svega toga, premijer Plenković po prvi put nije grčevito branio ministra Filipovića kao što je to činio u prethodnim obraćanjima. Dapače, na pitanje ima li ministar njegovo povjerenje, Plenković nije odgovorio “ima” ili “nema”, samo je kazao da će se “vidjeti tko je trebao signalizirati”, misleći pritom na viškove plina u HEP-u na koje je kako se prema svemu sada čini, Filipović bio upozoren više puta.


Plenković i Filipović su sve mogli znati

Korijen problema leži još u rujanskoj “Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije”, kada je Vlada – nastojeći da spriječi eksploziju cijene plina – odredila da Ina sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj proda HEP-u po povlaštenoj cijeni. Sve to prestalo je imati smisla kad su pale cijene plina na europskom tržištu pa se HEP našao u dvostrukom problemu. Zbog nesrazmjera u otkupnoj i prodajnoj cijeni i nemogućnosti skladištenja plina dugovi su se samo gomilali, a napunili su i Podzemnoskladište plina (PSP) Okoli pa su se viška plina krenuli rješavati, de facto, po diskontim cijenama i tako još više gomilali gubitke.

Prema Barbarićevim dopisima koje je Nacional objavio, proizlazi da su o istome Filipović, ali i premijer Plenković s njegove strane bili obavješteni još u siječnju, međutim unatoč svim upozorenjima Vlada donosi u ožujku Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije kojim se produžava agonija HEP-a.

Barbarić je tu, čini se, ostao nemoćan, a stvari se rješavaju tek 30. lipnja kada – prema Plenkovićevoj verziji – on biva upoznat sa situacijom nakon čega mijenjaju spornu Uredbu.

“Da nije bilo intervencije Vlade, račun za struju bi bio veći u zadnjih godinu i pol dana. Slično je i za plin. Netko je Nacionalu dao dokumente koji nisu predviđeni za javnost. Netko im ih je dao s nekim ciljem, da se napravi politička šteta“, pere danas Plenković ruke. “Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HROTE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Mi ćemo o svim ovim stvarima vidjeti do kraja tko je, kad je, što, na kakav i koliko artikuliran način trebao signalizirati. Ono što je sada tema je da utvrdimo sve činjenice. Mi ćemo prvo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće je, onda ćemo donositi odluke”, dodao je.

Upitnik nad Barbarićem

Svoju odgovornost, već po tradiciji, Plenković ne vidi, a što će biti s Filipovićem postaje sve izvjesnije. Iako ga je dugo vremena štitio, smjena Filipovića sada mu se čini kao najbezbolnije rješenje, što je potvrđeno i od izvora bliskih Vladi. S Filipovićem, po svemu sudeći ide i njegov savjetnik Jurica Lovrinčević koji se mjesecima spominjao kao siva eminencija u Ministarstvu gospodarstva.

Filipović je, doduše, sve pokušao svaliti na Barbarića pa je sada jedino pitanje što će biti sa predsjednikom Uprave HEP-a. Jedni izvori govore da bi i sam Barbarić mogao platiti cijenu što je afera otišla u javnost, no za to treba pričekati. U svakom slučaju, trenutno raspolaže s boljim kartama od Filipovića i Lovrinčevića, a jesu li dovoljno jake da ga zadrže na čelu HEP-a pokazat će se ovih dana.
Tko je koga o čemu obavijestio, a tko nije i zašto reagirao, znat će se za dan-dva, kazao je premijer jasno dajući do znanja kako će prije smjene i pozivanja na odgovornost pričekati nalaze  HERA-e i HROTE-a, a i očitovanja HEP-a te Ministarstva gospodarstva.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.