Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

PREMIJER DONOSI IZVRSNE VIJESTI: Zagrepčani, kreće mobilizacija milijuna eura!

Autor: Matea Vidić

“Europski parlament upravo je potvrdio mobilizaciju 683,7 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici. To je posljednji korak procesa koji će, nakon 89 milijuna eura predujma, omogućiti i isplatu ostatka sredstava za obnovu”, napisao je premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu.

Inače, prošlog je tjedna Odbor za proračune odobrio paket EU pomoći od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko članica. Hrvatskoj je za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu odobreno ukupno 683,7 milijuna eura. Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen, a ostatak slijedi, tvrdili su iz Ureda za europskog parlamenta u RH.

Osim toga, više od 132,7 milijuna eura odlazi na isplate predujma Hrvatskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao virus COVID-19, početkom godine, dodali su.

“Hrvatska je 10. lipnja 2020. podnijela zahtjev za mobilizaciju Fonda, nakon potresa u ožujku 2020. koji je pogodio grad Zagreb te Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. U svojem su zahtjevu, koji je Komisija primila 10. lipnja 2020., a koji je ažuriran 28. i 31. srpnja, hrvatska nadležna tijela ukupnu izravnu štetu procijenila na 11,6 milijardi eura, odnosno 22,9 % hrvatskog BND-a. Hrvatska je ukupan trošak prihvatljivih hitnih operacija od ključne važnosti i operacija oporavka procijenila na 2,27 milijardi eura, pri čemu se najveći dio odnosi se na troškove obnove infrastrukture, osobito obrazovne i zdravstvene, te na troškove privremenog smještaja. Hrvatskoj je, u skladu s dosadašnjom praksom i stopama pomoći, odobrena isplata iz Fonda od ukupno 683,7 milijuna eura. Prema zahtjevu, isplaćen joj je predujam od 88,9 milijuna eura”, pojasnili su tada.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.