fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Prema prvim rezultatima Hrvatska je pala na 3,8 milijuna stanovnika. U zadnjih 10 godina ‘izgubili’ smo 396.000 ljudi

Autor: Dnevno

Danas je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio prve rezultate popisa stanovništva. Popis stanovništva 2021. zaključen je 14. studenoga, nakon što se tri puta produljivao rok, a nakon što je završen glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković najavila je da će se prvi rezultati popisa objaviti u roku od 60 dana.

“Prvi rezultati popisa 2021. sadržavaju podatke o ukupnom broju popisanih osoba, o ukupnom broju stanovnika, kućanstava i stambenih jedinica, na razini Republike Hrvatske, statističkih regija 2. razine, županija, gradova, općina i naselja. Prvi rezultati odnose se na podatke o tri jedinice popisa, a to su stanovništvo, kućanstva i stanovi”, rekla je na početku načelnica sektora u Državnom zavodu za statistiku Dubravka Rogić-Hadžalić. 

Naglašeno je da su prvi rezultati još podložni promjenama jer u idućem razdoblju slijedi detaljna obrada podataka.

Broj stanovnika smanjio se za 9,25 posto

“Prema Popisu stanovništva, u Hrvatskoj je 3.888.529 stanovnika. Broj stanovnika smanjio se za 9,25 posto u odnosu na popis iz 2011. godine. Kućanstava je 5,31 posto manje, dok je broj stambenih jedinica porastao za 4,61 posto”, rekla je šefica DZS-a Lidija Brković.

“U zadnjih 10 godina broj stanovnika smanjio se za 396.000”, naglasila je šefica DZS-a. Kako je rečeno po županijama najmanji pad je u Zagrebu, nakon toga slijedi Dubrovačko-neretvanska županija, a nakon toga Zadarska. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska (19%), zatim je Sisačko-moslavačka županija te Brodsko posavska s padom za 17.53 posto.

“Smanjenje broja stanovnika je posljedica prirodnog kretanja”, naglasila je Brković.

Broj kućanstava pao za više od 5 posto

“Što se tiče broja kućanstava, on je u RH pao za više od 5 posto, Najviše u Sisačko-moslavačkoj pa Vukovarsko-srijemskoj, a potom je Ličko-senjska”, rekla je, dodavši: “Najmanji pad je u Zagreb, potom Zadarskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj”.

“Broj stanova je povećan u gotovo svim županijama, najviše je porastao u Dubrovačko-neretvanskoj”, naglasila je.
Na upit postoje li podaci o starosnoj dobi te zašto raste broj stanova, a pada broj stanovnika rečeno je: “Mi ne možemo komentirati rezultate, ovo su prvi rezultati koji su još podložni manjim promjenama. Jasno da moramo sačekati konačne rezultate. “Što se tiče dobne strukture, to je sljedeća faza rada i to ćemo objaviti u sljedećoj tabeli, dobna i spolna struktura, Dakle još to nemamo, ovo su samo prvi rezultati o ukupnom broju stanovnika”.

Trošak Popisa

Također je naglašeno što se tiče migracijskih podataka, oni će biti dostupni krajem lipnja ove godine.

Na upit kada će biti objavljene informacije o nacionalnoj pripadnosti naglašeno je da to ne mogu reći: “Prvo idu ove osnovne brojke pa spolna i dobna struktura pa onda ostalo. Trebalo bi ići svakih par mjeseci”.

Na pitanje zna li  se koliki je ukupan trošak Popisa te jesu li svi popisivači plaćeni naglašeno je da su oni planirani u proračunu u iznosu od 170 mil. kuna. “U ovom trenutku mi još nemamo detaljno financijsko izvješće. Ono što mogu reći je da su naknade svim sudionicima popisa isplaćene”, naglasila  je Brković. Novinare je također zanimalo mogu li jamčiti da su sve obuhvatili.
“Nitko na zemaljskoj kugli ne može jamčiti da je bilo koji popis ikad obuhvatio sve stambene jedinice. Možemo garantirati da smo obišli sve adrese, kucali na sva vrata i na temelju toga je li popisivač nekog pronašao. A je li se ta osoba negdje drugdje nalazila ili bila u inozemstvu, o ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Jasno da je to nemoguće 100 posto tvrditi”, naglašeno je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.