Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prelomio jedan fatalan susret: Nećete vjerovati tko još uz Plenkovića radi na rušenju Zdravka Mamića

Autor: Iva Međugorac

Organizirao je tamburaše i rođendansku zabavu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, sjedio u prvim redovima na HDZ-ovim skupovima, donirao tu stranku na čijim je okupljanjima bio glavni zabavljač, no čini se kako je tom i takvom obliku miješanja politike i sporta odzvonilo. Pogađate, riječ je o Zdravku Mamiću s kojim se premijer Andrej Plenković odlučio obračunati, kao što je ekskluzivno pisao naš portal.

Sportska dimenzija ove priče je jedno, a ona politička nešto sasvim drugo. Upravo o toj političkoj, sve se bučnije priča po vladajućoj stranci, a Mamićev utjecaj na hrvatski nogomet neće pasti kao što se misli pod palicom premijera, već na inzistiranje predsjednice koja je pokazala palac dolje Mamiću. Prva dama Lijepe naše prije nekoliko mjeseci sastala se s prvim čovjekom europskog nogometa Slovencem Aleksandrom Čeferinom, koji je posjetio našu zemlju. Taj susret za predsjednicu je protekao prilično nezgodno, budući su se baš u to vrijeme hrvatski mediji bavili proslavom predsjedničina rođendana zbog čega se uvalila u skandal sa SOA-om.

HDZ kontrolira nogomet

A jednako neugodna bila je i spoznaja kako hrvatskim nogometom upravljaju HDZ-ovci, jer, naime, kao što je poznato u Izvršnom odboru HNS-a sjedi čak 11 visokorangiranih članova te stranke. Ubrzo nakon toga sastanka predsjednica je javno podržala provođenje Zakona o sportu, što se može okarakterizirati kao pljuska čelnim ljudima hrvatskog nogometa Davoru Šukeru i Damiru Vrbanoviću. Unatoč neslaganjima s predsjednicom i sam Plenković podržao je njezinu ideju te je stava kako se za hrvatski sport i njegovu autonomiju trebaju pronaći bolja rješenja, kako bi se više govorilo o sportskim uspjesima, a manje o čelnim ljudima, kako nogometa, tako i ostalih sportova.

Premijer, tvrdi naš izvor iz te stranke, uistinu vjeruje kako se mora izbjeći politizacija sporta, na što ga dodatno nagovara i nedavno izabrani gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, koji je HDZ na vlast u tom gradu vratio nakon osam godina, a koji je ujedno u podjednako dobrim odnosima i s premijerom i s predsjednicom. I on je zapravo ključni čovjek u operaciji rušenja Mamića, što ne treba čuditi, obzirom da je baš on jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su podržavali navijački bunt Hajduka, gotovo u svakoj prilici.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.