Preko hrvatsko-srpske granice uskoro s osobnom iskaznicom

Autor: Hina/dnevno.hr

Za budućnost dobrih odnosa Hrvatske i Srbije važno procesuiranje krivaca za ratne zločine, pronalaženje nestalih te povratak izbjeglih, te nastavak politike mira i suradnje, ističu predsjednici dviju država.

Hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u nedjelju su u Beogradu naglasili da su mir i stabilnost u regiji zajednički cilj dviju zemalja i ocijenili da u međusobnim odnosima postoji atmosfera pomirenja.

Predsjednici su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon bilateralnog sastanka istaknuli kako je za budućnost dobrih odnosa Hrvatske i Srbije važno procesuiranje krivaca za ratne zločine, pronalaženje nestalih te povratak izbjeglih, te nastavak politike mira i suradnje.

– Između naših zemalja postoje otvorena pitanja, važno je da se s njima suočavamo i da ih rješavamo – izjavio je predsjednik Josipović, te izrazio uvjerenost da će se za izvjesno vrijeme obje zemlje naći u Europskoj uniji.

– Povijest Hrvatske i Srbije bila je teška, ali našli smo pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima. Hrvatska će podržavati sve svoje susjede, naravno i Srbiju, da i ona što prije postane članica EU-a – rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je kako su on i njegov srbijanski kolega jednoglasni u tome da Bosna i Hercegovina mora ostati jedinstvena država te da se tri konstitutivna naroda trebaju dogovoriti u cilju zajedničkog života na tom prostoru.

Predsjednik Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom, te ocijenio da mogućnost suradnje postoji u mnogim područjima. Čestitajući Hrvatskoj na članstvu u NATO-u, Tadić je dodao kako Srbija iskreno i otvoreno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU.

Predsjednik Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom te ocijenio da mogućnost suradnje postoji u mnogim područjima. Također je napomenuo da ministarstva policija dviju zemalja rade na inicijativi da Hrvati i Srbi zajedničku granicu mogu prelaziti bez putovnice – samo s osobnom iskaznicom.




Predsjednik Srbije istaknuo je kako su dvije zemlje imale oscilacija u svojim odnosima, iz kojih su nastali problemi, te da su suglasne da se oni rješavaju kroz suradnju dviju vlada.




Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.