Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predvidjela prihod! Anka Mrak-Taritaš zaradila 40 000 kuna i nije ih prijavila

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš samu je sebe imenovala predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture zbog čega je povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa započelo istragu.

Naime, Mrak-Taritaš je za to u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici, doznaje Juatrnji list.

Mrak-Taritaš je netko u prosincu prijavio Povjerenstvu koje je naložilo mjerodavnim institucijama da dostave dokumentaciju.

Jutarnji list od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja doznaje kako je Anku Mrak-Taritaš prvo  30. ožujka 2012. Odlukom o osnivanju ispitnog povjerenstva za strukovno područje arhitekture predsjednicom i ispitivačicom imenovao tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, danas predsjednik HNS-a, a potom je Mrak-Taritaš, nakon što je došlo do promjene i nakon što je ona 16. studenoga 2012. postala ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na tu funkciju. Prvu Odluku donijela je 21. svibnja 2014., potom i 4. prosinca iste godine te posljednju 6. listopada 2015., u kojoj jasno stoji da ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš imenuje Anku Mrak-Taritaš predsjednicom i ispitivačicom povjerenstva.

Anka Mrak-Taritaš je zbog toga u ponedjeljak, 18.veljače, na Facebook-u objavila ispriku. Bivša ministrica graditeljstva ispričala se za navedeni slučaj.

Objavu prenosimo u cijelosti:

[PREUZIMAM ODGOVORNOST ZA PROPUST]

Vezano za medijske napise o prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koja je protiv mene podnesena zbog sudjelovanja u povjerenstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za polaganje stručnog ispita želim reći sljedeće:

1. Moje sudjelovanje u radu povjerenstva za polaganje stručnog ispita započelo je u funkciji nestranačke zamjenice ministra na koju dužnost sam došla kao stručnjak za prostorno planiranje. Osim mene u povjerenstvima su sudjelovali i drugi pomoćnici koji su stručnjaci za pojedina područja, a sve nas je zajedno imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak. Nakon što sam postala ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, nastavak mojeg sudjelovanja u povjerenstvu je predstavljalo samo kontinuitet rada povjerenstava u istom sastavu, a budući da odluke o imenovanju članova potpisuje novi ministar, novu odluku sam morala potpisati osobno.

2. Obzirom na protek vremena, koliko sam za sada uspjela provjeriti u bankovnim izvodima starima i do 5 godina, utvrdila sam da sam za navedeni rad prosječno primala naknadu u visini oko 800 kn mjesečno.

3. Zbog činjenice da se radilo o sredstvima isplaćenima od strane ministarstva iz kojeg mi se tada isplaćivala i plaća, napravila sam previd i te iznose nisam tretirala kao druge prihode pa sam ih očito zbog toga propustila prijaviti u imovinskoj kartici. Želim reći da mi to ni na koji način nije bila namjera, već previd koji mi se dogodio spletom okolnosti.

4. Zbog navedenog, želim se ovim putem ispričati hrvatskoj javnosti te želim reći da ću svu potrebnu dokumentaciju koju imam dostaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te ću poštivati svaku odluku Povjerenstva i preuzeti svu potrebnu odgovornost za učinjeni propust.

5. Na kraju, žao mi je da oni koji su ovaj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali 3 pune godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.