Pixabay

Predstavljen novi projekt Zelene energetske zadruge: ‘Križevački sunčani krovovi’

Autor: Hina

U križevačkom Razvojnom centru i tehnološkom parku u utorak je Zelena energetska zadruga predstavila projekt “Križevački sunčani krovovi” kojim je na krovu Centra izgrađena solarna elektrana od 30 kilovata.

Zainteresirani građani su prije nekoliko mjeseci u samo desetak dana prikupili potreban iznos od 230 tisuća kuna za izgradnju te elektrane i to je prvi u nizu takvih programa kojima se promiče važnost obnovljivih izvora energije, rečen je na predstavljanju.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn je rekao da su u gradu usmjereni na društvene i tehnološke inovacije i da do 2030. godine Grad želi biti energetski neovisan, barem što se tiče javnog rada. Rajn je izrazio zadovoljstvo što su građani prepoznali vrijednost toga projekta i sudjelovali u njemu.

“U pripremi je i niz drugih projekata i pogled prema energetici je jedna od odrednica Grada,” rekao je Rajn, koji je nedavno sudjelovao u Sarajevu na prvoj crowdfunding konferenciji o održivoj energiji u Bosni i Hercegovini i predstavio križevački, ujedno prvi model skupnog financiranja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Direktor Fonda za za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš rekao je da su u Križevcima ispred svoga vremena, kada je Hrvatska u pitanju. Dodao je da i u Fondu žele iz tog primjera steći određena znanja i naći način podrške takvim projekatima.

Projekt su predstavili Ivan Zoković i Gregor Mihaljević iz Zelene energetske zadruge. Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zaduga uz potporu programa “Pokreni nešto svoje”, partnera REA Sjever kroz projetkt COMPOSE financiranog u sklopu programa Interreg MED, Greenpeacea, Terra HUB-a i grada Križevaca u provedbi kampanje. Projekt je podržan od Europskog udruženja energetskih zadruga i Europskog udruženja gradova Energy Cities.

Solarna elektrana na Razvojnom centru u Križevcima puštena je u rad 18. rujna, a procijenjena godišnja ušteda je 36.000 kuna. Višak električne energije predaju u mrežu po ugovoru s HEP Opskrbom o otkupu te električne energije. Ulaganje građana u elektranu je pozajmica s kamatom od 4,5 posto na deset godina.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.