Foto: Profimedia Zoran Milanović

PREDSJEDNIK JE BIJESAN! ’To sad više nitko neće pušiti!’, Istaknuo je opasne zamjerke o aferi Janaf pa prozvao mnoge

Autor:

Aferu Janaf, uhićenja i istragu DORH-a, ali i svoje mišljenje o sucu i šefu Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću iznio je predsjednik Zoran Milanović koji je pritom komentirao i svoje poznanstvo s Draganom Kovačevićem.  

“Ovdje se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije, o čemu sam govorio prije dva dana”, rekao je pa istaknuo svoju ulogu predsjednika.

“Ako predsjednik ne bude komentirao istrage, neće nitko. Nema nikoga tko može štititi zdrav razum, a nema nikoga tko je manje pozvan za komentiranje istraga od aktivnog suca. Situacija u kojoj netko tko nije ni od koga izabran komentira mene ili bilo koga tko ima saborski mandat je neodrživa”, dodaje.

“Vidjeli smo to na predmetu istrage, a sad i na primjeru suda. Oni koji su mislili da će me ušutkati su, naravno, izvan sebe. Zna se tko vodi istrage, to je DORH, zna se tko je informiran, a to je ministar unutarnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji su radili USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome sve zna predsjednik Vlade”, zaključuje.

“Je li ga upozorio da čovjeka ne bi trebalo u veljači imenovati na još jedan četverogodišnji mandat? Samo upozoravam na nelogičnosti, mufljuze i konjokradice. Imaš, prati, hapsi – u protivnom propadaju dokazi”, istaknuo je.

Nije štedio riječi ni kada je komentirao Turudića.

”Ovdje se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije. Sudac govori o svojim presudama, neka se bavi hrvatskim jezikom u sudnici. Rekao je da je bio jedan od lošijih studenata, to se vidi. Suci koji nisu ni od koga izabrani komentiraju druge. Oni rade što god im padne na pamet. Tim ljudima treba zabraniti da bilo što komentiraju”, istaknuo je.

Upitan je i o Kovačeviću.

”Mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Draganom Kovačevićem koji se zna s pola Zagreba, a ne pitati što se događalo 11. studenoga kada sam bio u jeku kampanje… Ne znam ja ništa, ali sam naslutio”, rekao je.

”Pitate me koja je moja priroda odnosa s čovjekom kojeg znam 20 godina. Poslovna nije, žene nisu… Dosadno. Kad sam ga porazio, otišao je Bandiću, a onda u HNS, ne bi bio moj izbor za taj posao”, objasnio je pa nastavio o istrazi.

Pritom je novinarima poručio da upitaju članove Vlade koliko su puta bili u Kovačevićevu “klubu” u Slovenskoj 9.

”Pitajte članove Vlade koliko su bili u tom prostoru u kojem sam ja bio 2-3 puta. Ne znam ništa o kaznenom djelu, ali o socijalnom miljeu znam. Nisam ove godine bio tamo, ali znam tko se ponašao tamo kao dio inventara. S Damirom (Krstičevićem, op.a.) nisam bio tamo, nisam bio s njim na ručku ove godine nijednom. Ne vidim problem u Jakovu Kitaroviću, on je mogao biti tamo. Zašto nisu prekinuli istragu i uhitili sumnjivce? Kako kaže sudac ‘uhitili’, hvala mu na tome da nije uhapsili”, rekao je.

“Dragan Kovačević do jučer nije bio loše društvo. On je čovjek s nekim referencama, ja sam se s njim povremeno viđao. S kim se viđao Jakov Kitarović, to ne znam, ali pretpostavljam da nije s kriminalcima. To nije njegov milje. Pustite Jakova Kitarovića, on nije bitan u ovoj priči”, rekao je, a na pitanje o ulozi bivše predsjednice, istaknuo je kako misli da ona nije znala ni za što od navedenoga slučaja.

“Ja ne znam ništa, ali sam naslutio, imam iskustvo. Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo. Ne radi se o mojoj koži, nego o koži ljudi koji su možda zaslužili da budu kažnjeni, ali to tako ne može. Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, corpus delicti, u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije. U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?”, upitao je Milanović.

“SOA me nije mogla niti trebala obavijestiti. SOA se ne bavi kaznenim postupcima, njihovi dokazi nisu dokazi na sudu. Ravnatelj SOA-e nema pristup tim informacijama. Sve su znali ministar unutarnjih poslova i premijer. Jesu li mjere služili da se to iskoristi do zadnje minute? Kao kad je dijete gladno čokolade pa se guši u čokoladi. Ja sam se pitao što je sad ovo, imaš čovjeka koji nosi mito i ti ništa. Dalje od bube u Volkswagenu nismo stigli, ali to sad više nitko neće pušiti. Želim državu u kojoj ministar unutarnjih poslova to zna, jer ako ne zna, premijer ne zna ništa”, zaključio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.