Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko: Bili smo kao bljutava sol

Autor: Hina/dnevno.hr

Nitko ne smije biti suvišan i zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji. Neka odgovorno krenemo u budućnost. Ali predložit ću da na sljedećim unutarstranačkim izborima potpišemo kodeks ponašanja, kazao je novi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u svom prvom obraćanju izaslanicima Općeg sabora HDZ-a istaknuo da je stranka ovim izborima pokazala želju za promjenom i jedinstvom, za povratkom na pobjednički put i za raščišćavanjem s nizom afera koje su pojedinci ostavili.

– Postajemo konačno prava oporba koja će upozoravati na sve pogreške, ali će podržavati vladajuće kada budu radili u interesu hrvatskog naroda – rekao je Karamarko uvjeren u pobjedu HDZ-a na idućim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Karamarko je kazao i da je pred HDZ-om demokratizacija i oživljavanje stranke istaknuvši da će stranka zaživjeti kao prava zajednica u kojoj će posebna pozornost biti posvećena mladeži i braniteljima.

– Branitelji će biti u središtu pozornosti – naglasio je Karamarko obećavši da će u HDZ-u imati istinskog sugovornika, jer su za Hrvatsku dali najviše.

Predsjednik HDZ-a zahvalio je svima koji su pridonijeli demokratizaciji izbora u stranci, uključujući i bivšu predsjednicu Jadranku Kosor.

Predložio je da se do slijedećih unutarstranačkih izbora donese kodeks o ponašanju, kako se ne bi ponovile “konstrukcije, insinuacije i podvale” koje je on doživio u kampanji.

– Nitko ne smije biti suvišan i zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji. Neka odgovorno krenemo u budućnost. Ali predložit ću da na sljedećim unutarstranačkim izborima potpišemo kodeks ponašanja. Podvale i ružne priče i izmišljene biografije, s kojima sam se susretao, ispod su svake razine i nećemo dopustiti da se to dogodi na sljedećim izborima – kazao je Karamarko.




>>>

Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić je rekao kako mu nije žao zbog ishoda, te da pobjedniku želi uspjeh u demokratizaciji stranke i daljnjem radu.

– Gospodinu Karamarku želim sreću, vjerujem da će demokratizirati stranku i ispuniti svoja obećanja.

Svim članovima stranke zahvalio je iskazanom povjerenju te poručio da s njima želi graditi novu hrvatsku neovisnost i hrvatsku kao zemlju blagostanja.




U izjavi novinarima Karamarko je rekao kako je HDZ izgubio protekle parlamentarne izbore zbog niza afera i gubitka prepoznatljiva identiteta zbog čega su postali “kao bljutava sol”.

– To moramo promijeniti jer imamo nevjerojatne potencijale – rekao je.

Istaknuo je da će mu imperativ biti jedinstvo stranke te da se nada kako svi mostovi nisu porušeni.

Na novinarsko pitanje kako tumači da Jadranka Kosr nije ostala do kraja sabora i čestitala mu na izbornom uspjehu, Karamarko je odgovorio kako to ne zna.

– Zahvalio sam joj na njezinom dosadašnjem radu, a zašto ona nije ostala do kraja sabora mora se nju pitati – kazao je.

>>> Uputa je bilo puno kao i dirigiranog glasovanja

Upitan je li sigurno potpredsjedničko mjesto u Hrvatskom saboru za Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, Karamarkoje rekao da će o tome odlučivati vodstvo stranke.

– Rekao sam da neću autokratski vladati – kazao je četvrti po redu predsjednik HDZ-a.

Franjo Tuđman vodio ga je od osnutka 1989. do svoje smrti u prosincu 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od travnja 2000. do srpnja 2009.), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor na kojem je bila do ovog sabora.

Novo čelništvo HDZ-a
Drago Prgomet na 15. Općem saboru HDZ-a izabran je za zamjenika predsjednika stranke, objavila je izborna komisija. Drago Prgomet dobio je 715 glasova izaslanika od njih 1996 koji su glasali. Ante Sanader dobio je 695, a Andrej Plenković 581 glas.
Za potpredsjednike stranke izabrani su Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Božo Galić, Damir Jelić i Marijan Coner .
Za deset članova predsjedništva stranke izabrani su Oleg Butković, Pero Ćosić, Franjo Lucić , Darko Horvat, Josip Križanić, Gordan Jandroković, Željko Turk, Antun Vidaković, Josipa Rimac te Ana Lovrin.
Izaslanici HDZ-a su na stranačkom saboru izabrali i 25 članova Središnjeg odbora, članove Visokog časnog suda te Nadzornog odbora.

Autor:Hina/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.