Wikimedia Commons

Predsjednica Grabar-Kitarović apelira: ‘Učiteljima vratiti dignitet koji zaslužuju’

Autor: Hina

Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji, koji je obišla u petak tijekom posljednjeg dana boravka u Sisačko-moslovačkoj županiji, gdje je privremeno premjestila svoj Ured.

U Petrinji, gdje ju je dočekao i pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, predsjednica se najprije na radnom sastanku sastala s gradskim čelništvom, nakon čega je posjetila odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma.

Napomenula je kako je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75 posto djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90 posto. “Ne možemo biti zadovoljni s brojem djece integriranih u predškolski sustav u Hrvatskoj i stoga sam se kao pokroviteljica priključila akciji UNICEF-a ‘Vrtić za sve’. Vi najbolje znate koje su prednosti razvoja i stvaranja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće”, poručila je Grabar-Kitarović.

Stoga se zauzela da se i u ruralnim sredinama, izvan velikih gradova, ostvaruju uvjeti za uključivanje većeg broja djece u vrtiće.

Naglasila je kako je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje, pri čemu je učiteljima nužna potpora cijelog društva. “Neka vas pamte po znanju, strpljenju i ljubavi koju ste ponijeli, pa ćete tako biti ispunjeni i sretni”, zaključila je predsjednica Republike.

S djelovanjem petrinjskog fakulteta, koji ima 545 redovitih i izvanrednih studenata koji se obrazuju za odgajatelje i učitelje, upoznali su je dekan Siniša Opić i prodekan Marko Badrić.




Na fakultetu u znanstveno-nastavnim zanimanjima radi 140 ljudi. “Mi sigurno nismo trošak, nego najbolja investicija države”, rekao je dekan Opić. Kao važan projekt za poboljšanje uvjeta života i rada studenata spomenuli su planiranu izgradnju Studentskog doma.

Kako bi se održala 156 godina duga tradicija obrazovanja učitelja u Petrinji, župan Ivo Žinić kazao je da županija pomaže fakultetske projekte.

Na rastanku su studenti predsjednici darovali i jedan likovni rad, za kojeg je ona rekla da će će biti u njezinom uredu, među likovnim radovima učenika i studenata.




Programom posljednjeg dana boravka na području Sisačko-moslavačke županije, predsjednica Grabar-Kitarović posjećuje gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Glinu te općine Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd i Topusko.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.