Predrag Matić: ‘Dan mirotvorstva ne bismo trebali vezati za jedno ime. Što je s Reihl-Kirom?’

Autor:

Na saborskoj raspravi o proglašenju 29. kolovoza Nacionalnim danom mirotvorstva i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera, liječnika i mirotvorca koji je nestao u vihoru Domovinskog rata, sabornica je bila gotovo prazna. Većina zastupnika očito je iskoristila dugi vikend i zbrisala ranije s posla. Najglasniji je, očekivano, bio predlagatelj Miro Bulj koji je izrazio nezadovoljstvo Vladinim prijedlogom da se iz Dana Mirotvorstva ukloni ime stradalog liječnika.

“Vlada je o mom prijedlogu šutjela četiri mjeseca, a izjasnila se sat vremena prije ove rasprave. O mirotvorstvu dr. Šretera djeca bi trebala učiti od prvog razreda osnovne škole”, rekao je Bulj, a u upadljivo praznoj sabornici za riječ se javio i bivši ministar branitelja Predrag Matić.

“Razmišljao sam o ovome prijedlogu. Pohvaljujem inicijativu i obrazloženje predlagatelja Bulja. Međutim, smatram da Dan mirotvorstva ne bismo trebali vezati ni za jedno ime. Navest ću jedan primjer iz svog iskustva. Kada su me pitali tko su najveći heroji Vukovara, ja sam rekao Marko Babić i Siniša Glavašević. Međutim, onda su me pitali, a što je s braćom Šoljić i mnogima drugima. Mirotvorac je divna riječ i mirotvorci najviše smetaju onima koji žele mržnju i rat. No, teško je reći tko je bio najveći mirotvorac Domovinskog rata”, rekao je Predrag Matić te nastavio:

“Što ćemo s drugim mirotvorcima? I Josip Reihl-Kir je bio mirotvorac, kao i pokojni kardinal Franjo Kuharić i Marijan Gubina, dječak iz Dalja koji je svjedočio ubijanjima i silovanjima, a sada propagira mir. Mirotvorci su i Slobodan Buljan i Milan Levar, koji je ubijen jer nije želio zatajiti zločine. Nemojte ovo shvatiti kao politički poraz. Ako Vlada predlaže 18. kolovoza, zašto ne bi bio taj dan? Tog dana bismo mogli spomenuti sve mirotvorce, a ne samo jednog”, objasnio je Matić te citirao Evanđelje po Mateju ‘blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati’.

Prijedlog je podržao i HDZ-ov Stevo Culej koji je iznio zanimljive podatke o okolnosti nestanka dr. Šretera.

“Pripremio sam više izložba u Saboru o stradanjima Hrvata u Domovinskom ratu, a na zadnjoj sam izložio i sliku dr. Ivana Šretera u prirodnoj veličini. Jako malo zastupnika došlo je na moju izložbu”, rekao je Culej te počeo navoditi imena i prezimena ljudi za koje se vjeruje da su sudjelovali u ubojstvu dr. Šretera.

Luka Pašić, Stevo Romić i pripadnik srpske državne bezbednosti koji sada živi u Adelaideu u Australiji. U knjizi Slavka Degoricije opisan je tajni sastanak na kojemu su bili Ilija Sašić, Milorad Pupovac i Veljko Džakula. JNA je pedantno vodila svoju dokumentaciju i sve tamo piše. Kada je hrvatska strana pitala Pupovca što je sa Šreterom, rekao im je ‘ne daju ga. Treba im liječnik. Znate kako im je, nemaju ni jednog liječnika’. U tom je trenutku Šreter već bio mrtav. Pupovac je lagao i zato ću podržati prijedlog”, naglasio je Culej, a posljednji se za pojedinačnu raspravu javio njegov HDZ-ov kolega Franjo Lucić.

“Pakrac je grad heroj, tamo je započeo Domovinski rat. Bio je miroljubiv čovjek. Oni koji nisu htjeli Hrvatsku, izvršili su agresiju. Ni pod koju cijenu ne smijemo politizirati dr. Šretera jer bi on bio uvrijeđen”, kazao je između ostaloga Lucić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.