Predloženo odgađanje ovrha na područjima na kojima je proglašena katastrofa

Autor: hina

Od ovrhe se u potpunosti izuzimaju darovi za djecu, naknada troškova za službeno putovanje kao i naknada za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

U narednih desetak dana na Vladi bi se trebao naći novi prijedlog izmjena ovršnog zakona kojim bi se, među ostalim, ovrha mogla odgoditi na svim područjima za koja se proglasi katastrofa.
Usvoji li se u konačnici prijedlog Ministarstva pravosuđa od ovrhe bi u vrijeme proglašene katastrofe bili izuzeti svi ovršenici koji na pogođenom području imaju prijavljeno prebivalište, a sve do sanacije nastale štete na iznos tražbine ne bi se zaračunavala ni kamata.

Ovrha se, prema novom prijedlogu, na zahtjev ovršenika može odgoditi i ako se u vezi tražbine zbog čijeg je prisilnog ostvarenja ili naplate pokrenuta ovrha vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa. No, u tom će slučaju u vrijeme obustave i dalje “teći” kamate kako bi se izbjegle zlouporabe lažnim prijavljivanjem.

Novost je da će se pravila o ograničenju od ovrhe primjenjivati i na honorare, odnosno “druge dohotke koji imaju karakter stalnih novčanih primanja”.

Od ovrhe se u potpunosti izuzimaju darovi za djecu, naknada troškova za službeno putovanje kao i naknada za saniranje posljedica štete od katastrofa i elementarnih nepogoda.

Što se prodaje nekretnina tiče, povećana je donja granica za koju se one mogu prodati, a vrijednost nekretnine utvrđivati će sudski vještak i procjenitelj.

Ako je prodana nekretnina “nužna za zadovoljenje osnovnih stambenih potreba” ovršenika i osoba koje je dužan uzdržavati na godinu mu se dana osigurava status najmoprimca, a on je pritom dužan plaćati tržišnu cijenu najma. Također, ovrhovoditelj može ovršeniku osigurati i neku drugu odgovarajuću nekretninu za stanovanje.

Ministartsvo pravosuđa ranije je isticalo da novim izmjenama ovršnog zakona želi ubrzati prisilnu naplatu potraživanja, ali i zaštiti dužnike te uvođenjem nacionalne elektroničke dražbe transparentnije urediti prodaju ovršenih nekretnina. Upozoravali su i da zatvorene dražbe za koje rijetki znaju pogoduju špekulantima koji nekretnine kupuju ispod cijene i onda ih preprodaju, što u konačnici šteti vjerovnicima i dužnicima. Vjerovnici pritom gube jer ne mogu naplatiti svoja potraživanja, a dužnici su prečesto oštećeni još više jer i nakon prodaje nekretnina ostaju dužni.




Stoga je već i ranijim prijedlogom izmjena umjesto parcijalnih isticanja oglasa predloženo uvođenje elektroničke dražbe u koju će se moći internetom uključiti iz kuće ili poslovnice Fine, a što bi, kako je procijenjeno, trebalo dovesti do rasta cijena nekretnina.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.