fbpx

Predizborna obećanja oporbe – SDP

Autor: dnevno.hr

Glavni problem u SDP-ovoj kampanji bila je nepromišljena strategija. Izbor Ljube Jurčića za premijerskog kandidata samo je zbunjivao glasače, a HDZ je uspješnije baratao točkama SDP-ovog programa nego sama stranka. Obećanja SDP-a i HDZ-a u mnogo čemu su se podudarala što se tiče strateških ciljeva.

SDP je promovirao moto „Ljudi su snaga“ što je bio udarac na HDZ-ovu monolitnu kampanju u kojoj je Sanader bio isto što i stranka. Kod SDP-a je postojao problem što su predsjednik stranke i premijerski kandidat bile dvije različite osobe. Milanović se morao braniti od optužbe da nije dovoljno odgovoran da preuzme izvršnu vlast, a Jurčić od optužbe da bi bio samo Milanovićeva marioneta, što je samo zbunjivalo glasače. Sanader je uspješno koristio ovu kontroverzu kao razlog za izbjegavanje sučeljavanja sa SDP-om.

SDP je predlagao reformu poreznog sustava „prema načelima da porezni obveznici plaćaju porez prema ekonomskoj snazi i da svi dohoci (od rada, kapitala i imovine) imaju isti tretman”, što je HDZ iskoristio za napad u svojoj kampanji. Premijerski kandidat Jurčić obećavao je sanaciju brodogradnje i namirivanje duga zdravstvu. SDP je najavio jednosmjensku nastavu u školama do 2012. ili najkasnije 2015. godine.

Ante Kotromanović predložio je uvođenje odličja junaka Domovinskog rata. Dio SDP-a zagovarao je dekriminalizaciju posjedovanja manjih količina droge, a Milanović je izjavio da je pušio joint kao mladić, što je HDZ također iskoristio da upozori kako SDP namjerava legalizirati marihuanu. Nagovještaji nekih dužnosnika (SDP-ove potpredsjednice Opačić i saborske zastupnice Lugarić) da bi se ukinuo vjeronauk u školama obnovio je strahove o „crvenosti“ SDP-a i o napadu na kršćanske vrijednosti pa se kasnije Milanović izvlačio da je politika SDP-a da „odluka o upisivanju na vjeronauk ostane osobnim stavom roditelja“. Jurčić je nazvao generala Gotovinu junakom, a Tita ocijenio pozitivnom povijesnom ličnošću. Hrvatsko pravosuđe je ocijenjeno zrelim za suđenje Hrvatima zbog ratnih zločina.


Milanović je napao i gradnju Pelješkog mosta kojemu je dva puta postavljen kamen temeljac (gradi se od 2005. a predviđa mu se završetak 2015.), što je dio SDP-ovih članova iskoristio da predloži ulaganju u Slavoniju i ostale krajeve umjesto slijevanja silnog novca u nekoliko županija. Jurčić je podržavao ulaganje u nerazvijene krajeve u svrhu izjednačavanja razvoja. SDP je također podržavao referendum o ulasku u NATO u čemu se nije slagao niti sa dijelom partnerskih stranaka.

Milanovićevu izjavu da treba ukinuti XI. izbornu jedinicu tj. glasove dijaspore, HDZ je uspješno pretvorio u jednog od glavnih izbornih pitanja uključivši i sportaše u protukampanju. Ranko Ostojić je u ime SDP-a načelno podržao zabranu pušenja na javnim mjestima, vodeći se usklađivanjem sa EU.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.