fbpx

Predizborna obećanja koalicije – SDP, HNS, IDS, HSS, HSLS, LS

Autor: dnevno.hr

Uoči izbora 1999. godine stvorena je koalicija šest stranaka, sa svrhom uklanjanja HDZ-a s vlasti. Naime, HDZ je vladao neprekinuto još od 1990. godine.

Predsjednici šest stranaka koalicije (SDP, HNS, IDS, HSS, HSLS, LS) 1. prosinca 1999. javno su potpisali deklaraciju o suradnji prije, tijekom i nakon izbora, u kojoj stoji da neće koalirati s HDZ-om, da će se zauzimati za demokratski preobražaj zemlje, za izlazak iz gospodarske, socijalne i političke krize, te za izmjene ustava u smjeru jačanja parlamentarizma

Koalicija je na gospodarskom planu obećala stabilno i za investitore prepoznatljivo i poticajno zakonodavno okruženje, eliminiranje političkog utjecaja na gospodarstvo i rješenje unutarnjeg duga. Također, obećali su omogućiti kreditiranje poduzetništva, sanirati bankarski sustav i smanjiti troškove državnog proračuna.

Važno obećanje koalicije bilo je donijeti zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije. Isto tako, obvezali su se stvoriti efikasniju lokalnu samoupravu, školski i pravni sustav. Obećali su zaštitu ljudskih i manjinskih prava, slobodu medija i transformacija HTV-a u javnu televiziju. Najavili su podršku cjelovitosti Bosne i Hercegovine, uz očuvanje suverenosti i ravnopravnosti Hrvata u toj zemlji. Isto tako, obećali su ubrzano uključivanje Hrvatske u euroatlanske integracije.


Stranke SDP i HSLS predstavile su zajednički gospodarski program. U njemu su najavile smanjenje proračuna za 17 %, javne potrošnje 5 % i stvaranje pozitivne atmosfere za investitore. Javnim i državnim službenicima su obećali da ime se u idućoj godini neće smanjiti dogovoreno povećanje plaće od 12 %, ali da će u idućim godinama rast njihovih plaća biti u skladu s općim stanjem gospodarstva. Isto tako, najavljeno je povećanje minimalne plaće na 2000 kn, nova radna mjesta, smanjenje stope PDV-a na 17 % i proširenje broja proizvoda sa smanjenom stopom RDV-a.

Programom SDP-a i HSLS.a zajamčena je autonomija HNB-a i smanjenje kamata. Obećano je da će država biti najuredniji platiša te da se neće stvarati nova zaduženja. Vratit će se štednja iz propalih banaka i osigurat će se svaka štednja u hrvatskim bankama bez obzira na iznos. Otpušteni radnici bit će zbrinuti, Zakon o radu će se promijeniti tako da radnici mogu štrajkati zbog neisplaćenih plaća, a u slučaju stečaja prednost kod namirivanja imat će radnici pred ostalim vjerovnicima. Koalicija je objavila da ne očekuje smanjenje inozemnog duga, ali da očekuje povoljnije kredite i otvoren pristup financijskoj pomoći.

Ivica Račan je izjavio da će upola smanjiti plaće saborskih zastupnika i vladinih dužnosnika, najavio reviziju pretvorbe i objavio da Hrvatska neće ući u balkanske asocijacije.

Predstavnici SDP-a, HSLS-a, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika i Društva „Hrvatski umirovljenik“ potpisali su zajedničku izjavu o ostvarivanju stečenih prava i poboljšanju uvjeta i kvalitete života umirovljenika u kojoj su se složili da će se zalagati za zapošljavanje umirovljenika, osiguravanje redovitih mjesečnih isplata mirovina i uvođenje fleksibilne dobi umirovljavanja

Zajednički program predstavile su i četiri preostale stranke (HSS, LS, HNS, IDS). Obećale su osigurati posao nezaposlenima, osigurati redovite plaće te uvesti manje poreze i doprinose poduzetnicima. Seljacima su obećali zajamčen otkup i stabilne cijene, a investitorima porezne olakšice. Obećale su ostvariti pravo građana na doznavanje istine o nepravilnostima i nezakonitostima u pretvorbi, kao i ravnomjeran razvoj svih regija u Hrvatskoj.

Autor programa HSS-a Damir Novotny najavio je gospodarski rast 8 – 10 %, smanjenje proračuna za 18 %, niži PDV za prehrambene proizvode i u turizmu, zaštitu domaće proizvodnje, ali i otvaranje prema EU i inozemnim investitorima.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.