Predizborna obećanja – HSS-HSLS

Autor: dnevno.hr

HSLS je najavio povećanje plaća učitelja za 100% u iduće četiri godine, osnivanje alimentacijskog fonda te osnovice za socijalna prava minimalno za 25% (na 500 kuna). HSS je zahtijevao godišnje najmanje 6 milijardi kuna za oporavak sela.

Žuto-zelena koalicija: U iščekivanju poslijeizborne koalicije

Koalicija HSS-HSLS oportunistički je formirana da prikupi glasove centra u očekivanju poslijeizborne koalicije bilo s lijevom, bilo s desnom opcijom. Ulogu je igrala i bojazan da bi obje stranke teško prošle izborni prag samostalno. Da bi podržali neku od stranaka postavili su i svoje uvjete – raspisivanje referenduma o ulasku u NATO, minimalnu mirovinu od 1.500 kuna te decentralizaciju u vidu ostavljanja barem 20% poreznog prihoda županijama, gradovima i općinama. Podržavali su vraćanje 0,5 promila za vozače. U svom ekonomskom programu također su zahtijevali povezivanje poljoprivrede i sela s potrebama turizma. U pogledu ulaska u EU koalicija se prozvala euroopreznom strankom.

HSS je zahtijevao godišnje najmanje 6 milijardi kuna za oporavak sela, povećanje minimalne mirovine, proglašenje ZERP-a te petogodišnji moratorij (po ulasku u EU) na pravo stranaca prilikom kupovanja zemljišta, šuma i nekretnina.

HSLS je najavio povećanje plaća učitelja za 100% u iduće četiri godine, osnivanje alimentacijskog fonda te osnovice za socijalna prava minimalno za 25% (na 500 kuna) . Podržao je uklanjanje križeva, no ne i vjeronauka. Također, protivio se uvođenju spolnog odgoja kao posebnog predmeta te je smatrao temu glasačkog prava dijaspore pretjeranom. Podržao je dekriminalizaciju posjedovanja lakih droga, no ne i njihovu legalizaciju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.