fbpx

Predizborna obećanja – HSP, HSU, DC

Autor: dnevno.hr

Đapić je najavio ostavku ukoliko HSP osvoji manje od osam zastupničkih mjesta (osvojio je jedno) te isključio mogućnost koalicije i s HDZ-om i SDP-om. Uz HNS, HSU je bio jedina veća stranka koja je podržavala legalizaciju prostitucije.

HSP: moderna, a ne ekstremna desnica

Činilo se da je najveći problem HSP-a na izborima stvoriti dojam moderne desne stranke. U skladu s time HSP je podržao izbacivanje križeva iz škola gdje ne postoji većina katolika, povećanje plaća učitelja na 7.500 kuna te besplatno studiranje za sve studente. Marko Kolaković je najavio provedbu cjeloživotnog obrazovanja te uravnoteženje vanjskotrgovinske bilance. Kolaković je najavio i propisivanje minimalne plaće u iznosu 50% prosječne, te se protivio uvođenju poreza na imovinu. HSP je zagovarao i isplatu 10.000 kuna obitelji za svako prvorođeno dijete te socijalnu sigurnost roditeljima.

Đapić je najavio ostavku ukoliko HSP osvoji manje od osam zastupničkih mjesta (osvojio je jedno) te isključio mogućnost koalicije i s HDZ-om i SDP-om. Nastojali su i lansirati priču o crveno-crnoj koaliciji SDP-a i HDZ-a, a u svojoj kampanji su upozoravali da su obje stranke dva lica iste opcije. Marinko Milčić izjavio je da treba objaviti popis branitelja, ali i udbaša te partizana. Podržana je i zabrana rada nedjeljom kao i glasačko pravo dijaspore, no uz reviziju cijelog izbornog sustava. HSP smatra da Haški sud treba ukinuti. Također je najavljeno i poništavanje nezakonite privatizacije te oduzimanje nepravno stečene imovine.


HSU: umirovljenici samostalno

Stranci umirovljenika mnogi su predviđali osvajanje više zastupničkih mjesta, a i sama stranka se nastojala predstaviti modernom. Uz HNS, HSU je bio jedina veća stranka koja je podržavala legalizaciju prostitucije i zabranu pušenja u kafićima i na ulici. Zahtijevao je uvođenje dopuštene razine od 0,8 promila te je bio protiv zabrane rada trgovina nedjeljom. HSU je načelno podržao glasovanje dijaspore za sada, jer „je takav zakon, a u budućnosti će se vidjeti što će biti“, ali i referendum o ulasku Hrvatske u NATO. Haški sud je ocijenio političkim te se protivio dekriminalizaciji posjedovanja lakih droga.

DC: ministarstvo mladih

DC je izašao optimistično na izbore naglašavajući da ni u kojem slučaju neće koalirati s HDZ-om. Najavljivali su povećanje izvoza i novi razvojni model te oduzimanje nepravno stečene mirovine. Zahtijevano je i podizanje dopuštene razine alkohola u krvi sa 0 na 0,8 promila. Isticano je uspješno sudjelovanje u 5. sazivu sabora.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.