Predizborna obećanja – HNS

Autor: dnevno.hr

Izrazili su sumnje u sposobnost hrvatskog pravosuđa da vodi velika suđenja bez pritiska politike. Prozvali su i Crkvu zbog svrstavanja u izbornoj kampanji, ističući da se to dogodilo nakon što joj je Vlada tajno odobrila 70 milijuna kuna.

HNS: liberalni program i poslijeizborna koalicija

Program HNS-a bio je dosljedno liberalan, što mu je u mnogočemu bila jedina razlika u odnosu na veće stranke. U ekonomskom pogledu zagovarana je decentralizacija te nastavak Čačićeve Poticajne stanogradnje. HNS je zagovarao borbu protiv korupcije s naglaskom na njenu eliminaciju u sudskim tijelima. Nije podržavao referendum o ulasku u NATO (zbog mogućeg populizma) ali je podržavao proglašenje ZERP-a.

Podržavao je zahtjeve za ukidanjem XI. izborne jedinice, ali je izrazio sumnje u sposobnost hrvatskog pravosuđa da vodi velika suđenja bez pritiska politike. Prozvali su (podržavši SDP) i Crkvu zbog svrstavanja u izbornoj kampanji, ističući da se to dogodilo nakon što joj je Vlada tajno odobrila 70 milijuna kuna.

HNS-ov kandidat za ministra obrazovanje Pero Lučin bio je protiv, a Vesna Pusić za uklanjanje nastave vjeronauka iz škola. Lučin je bio među rijetkima koji na ovim izborima nisu jamčili besplatno obrazovanje studentima, upozorivši na participacijske trendove u Europi. Ipak je podržano uklanjanje križeva iz razrednih prostorija.

HNS je zagovarao i zdravstvenu zaštitu za sve građane te istospolne brakove. Osim obveznog osiguranja, HNS je najavio i moguće pomicanje početka obrazovanja na šestu ili čak petu godinu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.