fbpx

Predizborna obećanja – HDZ (II)

Autor: dnevno.hr

Glavna HDZ-ova obećanja bila su ulazak u Europsku uniju krajem 2008. ili početkom 2009. godine te neuvođenje novih poreza. Sanader je do 2011. obećao provesti „Oluju razvoja“ te silovitu borbu protiv korupcije pod motom 'Želimo Hrvatsku čistih ruku i jasnih računa'.

Oluja razvoja i Hrvatska čistih ruku i jasnih računa

Glavna HDZ-ova obećanja bila su ulazak Hrvatske u Europsku uniju krajem 2008. ili početkom 2009. godine te neuvođenje novih poreza (što je bio smišljeni odgovor na SDP-ov program). Što se tiče programa za iduće četiri godine, Sanader je do 2011. obećao provesti „Oluju razvoja“ te silovitu borbu protiv korupcije pod motom „Želimo Hrvatsku čistih ruku i jasnih računa“ (što je aludiralo na jedan od poznatijih prošlih SDP-ovih izbornih slogana). Kao postignuća svog mandata Sanader je isticao otvaranje 129 tisuća novih radnih mjesta, povećanje roditeljskih naknada, podjelu besplatnih udžbenika, pokretanje pregovora sa Europskom unijom te povrat duga umirovljenicima.

Ulazak u EU 2009., u NATO 2008.


Sanader je obećao ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 2009. (pregovori su završeni tek prije par mjeseci) a u članstvo NATO-a 2008. godine (što se obistinilo 2009.). Bivši premijer je najavio i „jačanje položaja i ugleda Hrvatske kao članice Vijeća sigurnost Ujedinjenih naroda“ (Hrvatska je izabrana za nestalnu članicu za razdoblje 2008.-2009. godine – zanimljivo je da ju je naslijedila BiH). Obećan je i nastavak skrbi o hrvatskom narodu u BiH.

Privatizacija po modelu HT-a i rast BDPa 7%

Neposredno pred izbore (što nipošto nije bila slučajnost) krenula je privatizacija HT-a, pri čemu je nastao velik interes među građanima za kupovinu njegovih dionica. Sanader je obećao 7% dionica HT-a njegovim radnicima i preuzimanje HT-a kao model za daljnju privatizaciju državnih poduzeća. Premijer je obećavao postizanje gospodarskog rasta od 7% BDP-a. Sanader je u ime HDZ-a najavio smanjivanje fiskalnog deficita na 0% do 2010. (deficit Hrvatske 2011. je između 4 i 5 posto BDP-a).

Najavljeno je oslobađanje poslodavaca obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje u prvoj godini zaposlenja mladih i osoba bez radnog iskustva kao i programi prekvalifikacije, računalnog opismenjavanja i dopunskog obrazovanja. Glavna zamisao HDZ-ova programa bila je olakšati zapošljavanje i otpuštanje radnika tj. država bi se brinula za sigurnost radnika dok bi poslodavci imali veću fleksibilnost – tzv. ideja fleksigurnosti.

Kruha i javnih radova

Od javnih projekata obećan je kanal Dunav –Sava te navodnjavanje najmanje 60 000 hektara, nova Podravska magistrala, Bilogorski-podravski ipsilon, povećanje splitske luke te terminal u Šibeniku. Sanader je ponosno obećao dovršavanje svih autocesta uključujući i onu do Dubrovnika te obilaznica Splita, Rijeke, Osijeka, Virovitice, Varaždina, Karlovca, Vukovara i Iloka. Obećavao je i elektrane – barem jednu hidrocentralu, početak gradnje geotermalnih elektrana Kutnjak i Bjelovar te magistralni plinovod Bosiljevo-Split.
U pogledu otoka, Sanader je obećao da će sagraditi zračne luke na Korčuli, Hvaru i Rabu, na srednje velikim otocima zračna pristaništa a na udaljenijima i manjima helidromove. Obećao je i zatvaranje svih odlagališta otpada na otocima te sanaciju divljih odlagališta do kraja 2009.

Megalomanska informatizacija

Danas je zaboravljena ismijana HDZ-ova megalomanska strategija informatizacije Hrvatske prema kojoj se informatika trebala uvesti od prvog razreda osnovne škole. Širokopojasni Internet trebao bi biti uveden u sve škole, svim obiteljima bi trebala biti osigurana računala te bi svaki građanin Hrvatske dobio e-mail adresu.
Obećana je gradnja i opremanje 60 osnovnih škola i 12 srednjih škola sa svrhom dokidanja treće smjene u svim školama. Do 2010. sve bi škole trebale raditi u jednoj smjeni. Svaki stanovnik će biti u mogućnosti studirati u svojem kraju te zavrijediti diplomu priznatu u cijelom svijetu. Mladima se obećavalo i spuštanje dobne granice za aktivno pravo glasa (glasanje) na 16 godina. Sanader je obećao i pokretanje projekta stvaranja malih poduzeća za mlade nakon završetka školovanja temeljenih na inovatorstvu i znanju.

Tadašnji ministar Primorac je zajedno s premijerom Sanaderom najavio i novi sustav kreditiranja i stipendiranja. Ponovno je obećano i usklađivanje visokoobrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Najavljena je i gradnja 18 novih muzeja, 51 knjižnice te više od 100 domova kulture te nalaženje rješenja za trajni smještaj Hrvatskog državnog arhiva. Sanader je branio kršćanske vrijednosti Hrvatske i vjeronauk u školama ali je Marina Martulović-Dropulić podržala izbacivanje križeva iz škola (službena HDZ-ova politika je smatrala pitanje križeva „nevažnim“).

Magnetska rezonancija u svakoj županiji

U zdravstvu je najavljeno kupovanje najmanje jednog uređaja magnetske rezonancije za svaku županiju te kupovanje najmanje 300 novih vozila hitne pomoći. HDZ-ov program najavljivao je povećanje jednokratnog iznosa potpore za svako rođeno dijete te uvođenje roditeljskih dopusta do osme godine djetetova života. Mladim obiteljima najavljena je pomoć da brže dođu do stana.

Jadranka Kosor je najavila osnivanje Zaklade za djecu u okviru svoga ministarstva. Samoinicijativno je najavljivala i smanjenje PDV-a na dječju hranu i potrepštine i korištenje Njemačke kao uzora u svome resoru.

Sjeća li se tko još ribara i seljaka?

Sanader je obećao primjenu ZERP-a od 1. siječnja 2008. godine. Među obećanjima Sanaderovog ekonomskog programa našli su se i nepovratno financiranje novih sirana, mljekara i vinarija čiji bi vlasnici bile poljoprivredne zadruge i udruge poljoprivrednika. Najavljeno je i ustrojavanje Agencije za poljoprivredno zemljište koja bi se brinula za okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta te Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj.

Sanader je najavio i dodatno osposobljavanje i podučavanje 15 000 javnih službenika. Najavljeno je i donošenje novog zakona o hrvatskom državljanstvu te uspostavljanje jedinstvene evidencije državljana Republike Hrvatske. Bit će zaposleno i 2500 novih djelatnika MUP-a te će se sagraditi i centar za azil te centar za strance.

Vabljenje umirovljenika i branitelja

Umirovljenicima je predložio mogućnost zapošljavanja bez gubljenja mirovinskog statusa (na što su mu predstavnici umirovljenika predbacili da takva mogućnost već postoji preko ugovora o djelu). Također je najavljeno izjednačavanje starih i novih umirovljenika 2009. godine tj. isplaćivanje dodatka na mirovinu za sve nove umirovljenike u visini od 4-27% te završetak povrata duga.

Među patriotskim obećanjima bila su podizanje Tuđmanovog spomenika u centru Zagreba te Sanaderovo „povijest Domovinskog rata neće pisati nitko osim Hrvata koji su u njemu pobijedili.“ Spominjalo se i preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu. Što se tiče zakona o 0 promila, HDZ je kontroverzni zakon branio od napada svih ostalih stranaka (a ukinuo ga godinu dana nakon izbora).

Nulta tolerancija prema kriminalu

Sanader je obećao jačanje USKOK-a i drugih agencija kaznenog progona uz uspostavljanje e-očevidnika svih nekretnina u vlasništvu RH i jačanje kontrole javne nabave. Posljednje Sanaderovo obećanje koje treba spomenuti jest njegova znakovita izjava da je „uključenost u korupciju jednaka otkazu i krivičnom gonjenju“.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.