fbpx

Pravoslavac koji je skladao hrvatsku himnu

Autor: Dražen Krajcar

Prvu harmonizaciju za zbor skladbe „Horvatska domovina“ načinio je vojni kapelnik Josip Wendl i adaptirao ju za vojni orkestar. Novu harmonizaciju napravio je učitelj glazbe V. Lichtenegger (1861), a poslije Ivan Zajc, Jakov Gotovac i drugi.

Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne Lijepa naša domovino Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima. Podrijetlom je bio iz Cincarske obitelji (Vlasi s područja Srbije, Makedonije i Grčke) čiji su preci prebjegle iz srbije pred Osmanlijama. Runjanin je kršten u pravoslavnoj crkvi Silaska Svetog Duha u Vinkovcima.

Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije dosegao je čin potpukovnika (njem. Oberstleutnant), a tijekom karijere sudjelovao u ratnim pohodima, a osobito se istakao u Italij tijekom četiri pohoda između 1848. i 1866. godine. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor.

Dok je kao carski kadet služio u Glini stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te naučio svirati glasovir. Tamo je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Na tim skupovima prvi je puta čuo pjesmu „Horvatska domovina“ Antuna Mihanovića. Kao rođenom štokavcu, stihovi su mu odmah prirasli srcu te je na njih najvjerojatnije skladao melodiju. Naime, postoje mišljenja da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je baš Runjanin autor melodije, ali da je on autor uvriježilo se u drugoj polovici 19. stoljeća. Tako u knjizi „Znameniti i zaslužni Hrvati“ iz 1925. godine na str. 232. piše:”…God. 1840. bivši kadetom u Glini ishitrio je poznatu himnu “Lijepa naša domovina” prema melodiji Donizettieve arije “O sole piu ratto”…“. Ivica Golec u djelu „Banska krajina u djelima…“ piše: „Najvjerojatnije ju je uglazbio Josip Runjanin (1821.–1878.), onodobni kadet Prve banske pukovnije u Glini, na tekst pjesme Horvatska domovina Antuna Mihanovića. Neki misle da je Lijepu našu skladao onodobni kapelnik pukovnijske glazbe u Glini Josip Wendl. Nesporno je da su je časnici i poznatiji građani pjevali u Glini već tijekom 1846. dakle gotovo 50 godina prije njezina proglašenja hrvatskom himnom…“. Bilo kako bilo danas je uvriježeno mišljenje da je autor skladbe Josip Runjanin, a taj podatak i službeno se može naći u Hrvatskoj enciklopediji.

Prvu harmonizaciju za zbor skladbe „Horvatska domovina“ načinio je vojni kapelnik Josip Wendl i adaptirao ju za vojni orkestar. Novu harmonizaciju napravio je učitelj glazbe V. Lichtenegger (1861), a poslije Ivan Zajc, Jakov Gotovac i drugi.

Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom „Lijepa naša domovina“, kada su i Mihanović i Runjanin već bili pokojni.

Josip Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu gdje je i preminuo 1878. godine, u 57. godini svoga života. Pokopan je na pravoslavnom tzv. Uspenskom groblju.

Runjanin je autor još nekoliko melodija, od kojih je osobito popularna bila „Ljubimo te naša diko“, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere „Ljubavni napitak“. Ta skladba ima podnaslov Hrvati svome banu, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.
Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.