fbpx
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU O SINJSKOJ ŠKOLI: Evo što poručuje u odgovoru za Dnevno

Autor: Iva Međugorac

”Upoznati smo sa savjetima i preporukama za roditelje, o tome kako olakšati djeci pohađanje škole u uvjetima provođenja epidemioloških mjera, koji su objavljeni na web stranici OŠ fra Pavla Vučkovića u Sinju. Savjeti se većim dijelom oslanjaju na preporuke Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba o tome kako roditelji mogu djeci olakšati nošenje zaštitnih maski za lice. Nažalost, unatoč dobroj namjeri, očito je u prenošenju preporuka došlo je do vrlo nespretnog i štetnog tumačenja da su „djeca koja nose maske bolja od drugih“, što je nedopustivo. Pogotovo stoga što neka djeca i zbog zdravstvenih ili drugih opravdanih razloga ne mogu nositi maske”, tvrdi to u odgovoru za naš portal pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević referirajući se na slučaj koji je uznemirio hrvatsku javnost i užario rasprave po društvenim mrežama.

“TREBA OBJASNITI VAŽNOST MASKI”

”Smatramo važnim da se i roditeljima i djelatnicima u školi pruži podrška u nastojanju da djeci objasne zašto je važno da i ona nose maske onda kad je to propisana obveza. Na prvom mjestu važno je da odrasli i sami djeci budu uzor u poštovanju propisanih mjera koje su na snazi. Trebaju im primjereno njihovoj dobi objasniti da je u vrijeme epidemije nošenje maske pravilo, a ne stvar izbora te da poštovanjem tog pravila pokazujemo da smo odgovorni i da štitimo svoje zdravlje i zdravlje drugih”, poručuje nadalje pravobraniteljica pozivajući roditelje da savjete potraže na internetskim stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.


”Ove preporuke mogu koristiti i učiteljima u radu s mlađim učenicima. Osim toga, smatram da je važno da djelatnici u školama svakodnevno s djecom razgovaraju općenito o očuvanju zdravlja i načinima kako se u vrijeme epidemije možemo zaštititi. Preporuka je da to bude bez zastrašivanja i okrivljavanja, uz poticanje na ponašanja  kojima štitimo sebe i druge. U tome im mogu pomoći i slikovnice i priručnici o tome kako s djecom razgovarati o koronavirusu.  Djeca i prema Konvenciji o pravima djeteta imaju pravo na pristup primjerenim informacijama koje će im pomoći da štite svoje zdravlje i zdravo odrastaju. Dakle, osim prihvaćanja pravila ponašanja za vrijeme epidemije, potrebno je na razumljiv način djeci objasniti zašto su ta pravila važna i na koji način nas ona štite”, zaključuje Helena Pirnat Dragičević.

BULJ ZGROŽEN! Skandal u sinjskoj osnovnoj školi: ‘Recite djeci da su bolja od one djece koja ne nose maske’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.