fbpx
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU: ‘Na području od Zadra do Dubrovnika nemate raspoloživ krevet gdje ćete smjestiti dijete’

Autor: Dnevno

Istraživanja su pokazala da su pandemija i potresi snažno utjecali na mentalno zdravlje brojnih građana i djece. Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu gostovala je u emisiji o mentalnom zdravlju Bez brige, urednice i voditeljice Dijane Čuljak, koji je pokrenula Gloria. Pravobraniteljica je uvodno izrazila zabrinutost za djecu te iznijela zabrinjavajuće podatke.

Pandemija je izazvala niz problema za brojne obitelji, stoga i porast obiteljskog nasilja, a posebno zabrinjava podatak o povećanju seksualnog nasilja, a pravobraniteljica je istaknula i da svako peto dijete ima problema s mentalnih zdravljem. “Kazne koje se izriču seksualnim predatorima su izuzetno blage”, kazala je te dodala da se zalaže da izmjenu zakona.

Govorila je o tome i koliko je njen ured poslao preporuka školama u kojima se posebno apeliralo na učitelje i njihovo razumijevanje za djecu, u kojemu je istiana važnost psihičkog zdravlja u odnosu na borbu za što bolje ocjene.


U porastu su agresija i samoozljeđivanje, ali i sve teži oblici mentalnih poremećaja, a stručnjaka kaže nema dovoljno. “Stručnjaka nema dovoljno. Na području od Zadra do Dubrovnika nemate raspoloživ krevet gdje ćete smjestiti dijete“, navela je pravobraniteljica.

Izuzetno velik broj prijava njezin ured dobiva u slučaju povrede prava djece u obiteljskim odnosima, a povećan je i broj prijava u sustavu obrazovanja za povrede prava djece na obrazovanje.

Helena Pirnat Dragičević istaknula je kako je važno da odasli ispunjavaju roditeljsku ulogu i budu uzor svojoj djeci, dok je na poslodavce apelirala da od svojih zaposlenika ne traže dostupnost 24 sata dnevno, jer “djeca zrcale ponašanja odraslih”. “Kada vidim kako roditelji kupuju svoj mir tako da djeci puštaju crtiće na mobitelu – uznemirim se”, zaključila je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.