Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PRAVNIK POBROJAO SVE ODGOVORNE ZA SKANDAL U VOJSCI: Krstičević mora otići

Autor:

Najnoviji skandal u zadarskoj voznoj bazi Zemunik, gdje su trojica pilota prije dva mjeseca vojnom letjelicom prevozila nepoznatog švercera oružja, koji je bio prerušen u pilota ukazuje na niz propusta, ali kako kaže pravnik Pero Kovačević to otvara i niz pitanja među ostalim, povlači se i pitanje odgovornosti, a Kovačević prst upire u ministra Damira Krstičevića, kao i u načelnika glavnog stožera, zapovjednika HRZ-a te šefa Vojnosigurnosne agencije.

”Ovaj veliki skandal iz vojne baze na Zemuniku nije samo pitanje za šefa Vojnosigurnosne agencije, već je i pitanje zapovjednika HRZ-a, načelnika Glavnog stožere i ministra obrane.
Kako je moguće da se švercer oružja ušeta u vojnu bazu gdje se, među ostalim nalaze i američki instruktori? Što radi Vojnosigurnosna agencija? Zašto načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i njima podređeni zapovjednici ne ostvaruju efektivni nadzor i kontrolu u sustavu vođenja i zapovijedanja što je bitna sastavnica vođenja i zapovijedanja . Zašto zapovjedni lanac ne funkcionira. Zašto nema učinkovitog nadzora i kontrole u vojnim objektima. Sve su to pitanja na koja istraga treba odgovoriti u cilju uspostave učinkovitog sustava nadzora i kontrole ulaska u vojne objekte, u cilju uspostave efektivnog nadzora i kontrole u sustavu vođenja i zapovijedanja. Nesporna je činjenica da su ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojnosigurnosne agencije odgovorni za skandal u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik”, smatra Kovačević dodajući da su ako ništa drugo odgovorni po zapovjednoj odgovornosti, ali i zbog neostvarivanja efektivnog nadzora i kontrole u sustavu vođenja i zapovjedanja. ”
U uređenim zemljama ministar obrane, načelnik Glavnog stožera, zapovjednik HRZ-a i šef Vojnosigurnosne agencije već bi podnijeli ostavke odnosno njihove ostavke bi zatražili predsjednik Vlade i predsjednica Republike kao vrhovna zapovijednica”, zaključuje Pero Kovačević. 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.