Održana komemoracija za generala Slobodana Praljka

Autor: dnevno.hr

Danas se u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora održava komemoracija za generala Slobodana Praljka u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Početak komemoracije je u 12 sati, ali su posjetitelji počeli ulaziti od 10 sati i upisivati se u knjige žalosti. Organizatori očekuju velik broj posjetitelja, pa je postavljen i video zid ispred dvorane.

Komemoracija bi trebala trajati oko 40 minuta, a obitelj generala vjerojatno neće prisustvovati, izjavio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac.

“Komemoracija će biti više skromna, neće biti nekakvih velikih govora, neće biti nekakvih velikih muzičkih točaka”, rekao je Miljavac.

“Komemoracija je otvorena za sve, ali ćemo imati osiguranje. Vani će policija regulirati promet jer se očekuje dosta autobusa.To što će se događati vani mi ne možemo kontrolirati, ali unutra je osiguranje i neće biti nikakvih čudnih zastava ili natpisa. To će se kontrolirati”, zaključio je Miljavac.


Tijek komemoracije:

12:47 Nakon govora Miljavca klapa je izvela državnu himnu poslije čega je komemoracija završila. Na komemoraciji je bio i ministar obrane Damir Krstičević.




12:34 Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je Praljak bio čovjek pun života.

“Branio je čast vojske na čijem je čelu bio. Završio je tri fakulteta i pokazao da se ne zadovoljava prosječnošću. Imao je snažnu ličnost i čeličnu volju. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa, iako bez formalnog vojnog znanja, Osobine dobrog vojskovođe je pokazao u operaciji Lipanjska zora”, rekao je Miljavac.

Podsjetio je kako je Praljak dobrovoljno otišao u Haag.




12:23 Prisutnima se obratio glumac Zlatko Vitez.

“Uvrstio se među hrvatske mučenike i njegovo će ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku povijest”, kazao je Vitez.

Nakon obraćanja Vitez je recitirao Shakespearea.

12:08 Pristunima se obratio Miroslav Tuđman.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. On je s prijezirom odbacio nepravednu presudu. Njegova presuda je uvreda za svaku pravdu. To je teatar apsurda. Praljak ne bi bio Praljak da nije ustupio pred pristranim sucima. Nijednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac”, rekao je Tuđman.

12:00 Komemoracija je započela recitiranjem Gundulićeve himne slobodi.

11:24 Velika dvorana Lisinski gotovo je u potpunosti puna

11:15 Postavljena je još jedna knjiga žalosti, ukupno treća

11:00 Stigao je i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo

10:54 Stigli su i brojni političari, među njima Miroslav Tuđman, Vladimir Šeks, Nikola Štedul, Luka Bebić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Željko Sačić, Pero Kovačević, Josip Lucić, Andrija Hebrang…

10:30 Posjetitelji se upisuju u knjigu žalosti

10:02 Postavljen je videozid u predvorje, u slučaju da svi posjetitelji ne stanu

10:00 Dvorana Lisinski je otvorena

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.