Screenshot: YouTube

Praljkova odvjetnica otvorila dušu: ‘Snimku samoubojstva još ne mogu pogledati’

Autor: dnevno.hr

Odvjetnica Slobodana Praljka, Nika Pinter, dala je intervju za Tportal, u kojem je razgovarala o svom odnosu s generalom. Osim toga, govorila je i o zloglasnoj kažnjeničkoj bojni i “tutićima”, kao i Haaškom sudu i je li ostvario svoju svrhu.

Objasnila je kako je u Haag došla 1998. godine, a prije Praljka radila je na predmetu Kordić-Čerkez, Tuta-Štela i Paška Ljubičića. Praljka je upoznala na predmetu Tuta, kada je razgovarala s njim o njegovom svjedočenju u tom procesu. Kada je došlo vrijeme za Praljkov postupak, dobila je poziv od generala na koji je pristala.

Ispričala je kako se Praljak sam htio braniti nakon što mu je sud odbio plaćati obranu, jer su zaključili da ima dosta sredstava da si sam plati odvjetnika. Ali, zaključili su kako se ipak nije mogao sam braniti, pa su ga upitali koga želi kao branitelja. Na kraju je ipak sud platio obranu, a Pinter je naglasila kako nitko nije imao novaca za takvu obranu, pogotovo u trajanju od 13 godina.

Tvrdi i kako Praljak nije imao tvrtku i poslovnu zgradu kako mnogi tvrde, ali da nije ulazila u njegove financije.

Upitana je kakav je bio odnos Praljka i Tute, a odgovorila je kako nije bio dobar, barem prema njezinom saznanju. Tvrdila je da je Tutina Kažnjenička bojna išla na prve crte i u njoj je bili sjajnih momaka, ali i “pasa rata”, koji su se zvali Tutićima. Ali, naglasila je kako se ne može generalizirati i kako to nema veze s Tutom i Praljkom.

Pinter je izjavila kako su glasine da je Praljak naredi rušenje Starog mosta jako opterećivale generala, ali je u raspravi uspio dokazati da to nije tako. Za logore HVO tvrdi kako je znao, ali nije znao što se u njima događa. Sigurna je u to, a tvrdi kako samo postojanje logora, odnosno prihvatnih centara, nije zabranjeno, već zlostavljanje ljudi u njima.

Njezina suradnja s Praljkom može se podijeliti na vrijeme rasprave i vrijeme do presude. Tijekom rasprave je stalno bila u kontaktu s generalom. Praljak je znao cijelu situaciju, pa je dogovoreno da će on dijelom ispitivati svjedoke, a tvrdi kako je to izvrsno radio. Tijekom tog perioda stalno mu je nosila knjige i dokumente.

Praljak je bio razočaran prvostupanjskom presudom, jer su predali puno dokumenata, a vijeće je jako malo toga prihvatilo. Ono što su prihvatili nije moglo uzrokovati oslobađajuću presudu.

Pinter tvrdi kako su obrane šestorke bile sinkronizirane, točnije da su dijelili dokaze koji bi mogli utjecati na druge optuženike. Smatra kako su pošteno vodili obranu. Tvrdi kako Praljak sigurno nije nikoga teretio.

Upitana je o svojoj izjavi kako bi osuđujuća presuda mogla prouzročiti podizanje tužbe protiv Hrvatske. Pinter smatra kako to neće proći jer se treba dokazati da je pripadnik vojske učinio nešto za što bi Hrvatska trebala odgovarati, što je gotovo nemoguće.

Praljak nije bio ogorčen na nedostatak pomoći države, jer je znao s kim ima posla. Obranu je najviše koncentrirao na to da dokaže kako nije bilo riječi o Udruženom zločinačkom pothvatu. Unatoč tome, smatra kako je državni vrh reagirao na presudu onako kako je jedino mogao. Ona osobno nikada neće reći da je Praljak ratni zločinac, ali je činjenica da ga je takvim proglasio sud. Također, smatra kako Stjepan Mesić nije mogao utjecati na presudu dopuštanjem da se odnesu dokumenti iz Ureda predsjednika, jer nije postojao zločinački pothvat, pa tako ni dokumenti koji bi ga dokazali.

U vezi Praljkovog samoubojstva je izjavila kako je dala dva iskaza na policiji, ali nakon toga nije imala kontakta s policijom. Tog dana razgovarala je s Praljkom, a bila je uvjerena u oslobađajuću presudu. Inzistira na tome da nema dokaza za zločinački pothvat.

Nije htjela govoriti o tome što se događalo nakon što je Praljak popio otrov, osim da je bila u šoku te su je iznijeli na terasu. Žalosna je zbog toga što se svi pitaju kako je došao do otrova, a ne zašto ga je popio. Snimku samoubojstvu još uvijek ne može pogledati.

Smatra kako Haaški sud nije napravio uvjete za mir, nego upravo suprotno. Tužiteljstvo je selektivno biralo tko je optužen, tko je žrtva, koje žrtve će se prihvatiti, a nisu imali u vidu situaciju u zemljama. Haaški sud nije ostvario svoju svrhu, izjavila je Pinter za Tportal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.