fbpx
Foto: Pixabay

POZNATO OD ČEGA JE PREMINULA MALENA DJEVOJČICA IZ DOMA KLASJE? Otac i majka ogorčeni: ‘Netko za ovo mora odgovarati’

Autor: Andrej Jelušić

Pogreb dvomjesečne bebe koja je preminula u Centru za pružanje usluga u zajednici – Klasje Osijek na uskršnje jutro bit će u petak.

Kako piše Jutarnji list, još je u tijeku sudsko-medicinsko vještačenje koje bi do tada trebalo otkriti točan uzrok smrti djevojčice, a neslužbeni preliminarni rezultati vještačenja, koji ukazuju da je preminula od posljedica obostrane upale pluća.

Nema otvaranja istrage?

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku ne nalazi elemente za otvaranje istrage, no to ne znači da se situacija ne može promijeniti.

Odgovorni u CZSS-u i Klasju ističu da u njihovu postupanju nije bilo elemenata protupravnog ili štetnog djelovanja prema djevojčici, dok obitelj malene upire prstom u jedne i druge tražeći krivca.

“Centar za socijalnu skrb je 3. ožujka iz KBC-a Osijek zaprimio obavijest o liječenju nedonoščeta, rođenog nakon komplicirane trudnoće majke dijabetičarke ovisne o inzulinu, koja je tijekom trudnoće više puta hospitalizirana zbog akutnog pogoršanja. Psihijatar i socijalni radnik konzultirani su zbog nesuradnje majke tijekom trudnoće”, rekla je Ivka Kaurinović, vršiteljica dužnosti ravnatelja CZSS-a Osijek.
Procijenjeno je da je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta.

“Dijete je otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije kao posljedice neregulirane bolesti majke u trudnoći. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije, prisutno je oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično, trebalo je intenzivnije praćenje i skrb te je procijenjeno da roditelji trenutačno ne mogu zadovoljiti sve njegove zdravstvene potrebe. Centar je stoga izrekao mjeru žurnog izdvajanja i smještaja djeteta u Klasje”, dodala je Kaurinović.

Uredno napredovala

Obitelj pod dugogodišnjim praćenjem Centra zbog iskazanih problema postupa u odnosu na troje od ukupno šestero djece u toj obitelji.
Ravnateljica Klasja Miranda Glavaš Kul izjavila je da je “medicinska sestra, uočivši da dijete ne reagira na podražaj, odmah poduzela sve nužne i propisane radnje, pozvala Hitnu pomoć te je s drugom medicinskom sestrom pristupila reanimaciji”.

Reanimaciju su nastavili i djelatnici Hitne, ali bez uspjeha. Dodala je i da je djevojčica uredno napredovala, da su je liječnici redovito pregledavali, da nije imala temperaturu ni respiratorne probleme koji bi ukazivali na potencijalnu upalu pluća.

Kaurinović je istaknula da stoji iza stručne procjene o smještaju djeteta u Klasje “jer je bilo bolesno i jer je to za dijete bilo sigurnije”.

“Netko mora odgovarati”

Otac djevojčice i dalje smatra da postoji krivica Centra te da je potpuna neistina da supruga nije uzimala inzulin.
“Nije bilo razloga da se dijete smjesti u Klasje. Oni gledaju svoje jednostrano i nisu nam dali priliku da se dokažemo. I njima u Klasju u četvrtak i u subotu rekli smo da kći teško diše, da ima začepljen nosić, a odgovorili su nam da je to obična prehlada i da se ne živciramo”, rekao je otac djevojčice za Jutarnji.

Rekao je da su tražili da im se kći vrati i dodao da će o eventualnim pravnim koracima odlučiti nakon što prođe pogreb i nakon što se konzultira s odvjetnikom.

“Netko za ovo mora odgovarati”, poručio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.