Foto: Darko Tomas / CROPIX

POZNATI PRAVNIK O PUHOVSKOM: Podsjećam javnost na ovu bitnu činjenicu o njemu

Autor: Dnevno

Pravnik i hrvatski suverenist Pero Kovačević u svojem se javnom obraćanju osvrnuo na političkog analitičara Žarka Puhovskog za kojega kaže da se godinama predstavlja kao moralna vertikala hrvatskog društva. Kovačevića su na javno obraćanje o Puhovskom nagnale njegove riječi kojima brani Krešu Beljaka tvrdeći: ”Beljak je bio osuđen zbog provale u automobile, na jednom lokalnom sudu, dok je Međunarodno kazneno sudište za Franju Tuđmana presudilo da je bio sudionik, pa i poticatelj udruženog zločinačkog pothvata za uništenje jedne države”. Stoga je Kovačević odlučio progovoriti o analitičaru Puhovskom.

”Podsjećam javnost na bitnu činjenicu koja zorno pokazuje tko je Žarko Puhovski.

U hrvatskim medijima Žarko Puhovski, svjedok Tužiteljstva u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, i udruge civilnog društva te sami mediji i mnogi političari sustavno su i lažno sugerirali javnosti i čitateljima da je knjiga Hrvatskoga helsinškoga odbora ‘Vojna operacija Oluja i poslije’ relevantan izvor i dokaz o 667 ubojstava u akciji Oluja i poslije.

Podsjećam da je knjiga HHO-a ‘Vojna operacija Oluja i poslije’, koju je uredio Žarko Puhovski, Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvatilo kao dokaz i relevantan izvor o broju ubojstava počinjenih u akciji Oluja. Naime, Tužiteljstvo je nastojalo uvesti tu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog, što Raspravno vijeće nije prihvatilo.

Evo kako glasi zaključak Raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi u vezi s knjigom i svjedočenjem Žarka Puhovskog u paragrafu 50. Dokazni predmet P2402 je izvješće pod naslovom ‘Vojna operacija Oluja i poslije’, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor i uredio Žarko Puhovski.

‘Izvješće sadrži izjave koje nisu potkrijepljene izvorima i dvostruke unose. Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Iz tih razloga, Raspravno vijeće je odlučilo da se ne osloni na dokazni predmet P2402 u pogledu u njemu opisanih informacija kad nisu bile potkrijepljene drugim dokazima.

U unakrsnom ispitivanju Žarka Puhovskog obrane su dokazale da se u popisu ubijenih navode pripadnici tzv. RSK, osobe koje su umrle u bolnicama, osobe koje žive itd., te je stoga Raspravno vijeće proglasilo  Žarka Puhovskog nevjerodostojnim svjedokom.’




Prema podacima DORH-a, za vrijeme i nakon Oluje, evidentirano je 47 ubojstava, od kojih je 21 procesuirano (33 počinitelja). Obrane generala i tužiteljstvo su se usuglasile za 44 ubojstva”, napisao je Kovačević.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.