fbpx
Foto: Borna Filic/PIXSELL

POZNAT PRVI ČOVJEK OBNOVE ZAGREBA? Kolinda ga je htjela za premijera, no ostao je u poslovnom svijetu

Autor: Matea Vidić

Prema Zakonu o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, za samu obnovu bit će zadužen Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a njegovi zadatci bit će “obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove”. Oko osnivačkog akta samog Fonda, vodila se žustra rasprava, istaknuo je jučer ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. 

Danas pak, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, zamjenik ravnatelja navedenog Fonda bit će Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.

Osim poslovnom svijetu, Vanđelić je široj javnosti poznat i po tome što ga je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svojedobno predložila za privremenog premijera kada je u krizi bila koalicija HDZ-a i Mosta.

No, Vanđelić je prvotno poslovni čovjek koji je, kako pokazuje životopis na stranicama Croatia osiguranja, školovan na Fakultetu strojarstva i brodogradnje da bi potom školovanje nastavio na Sveučilištu u Liverpulu.

Nakon toga počinje raditi u Plivi pa prelazi u Interbrew, a daljnji ga karijerni put nosi dalje u Adris grupu. Od 2016. godine je predsjednik Uprave Croatia osiguranja. Od 2011. do 2012. član je NO-a INA-e d.d., da bi 2016. preuzeo funkciju predsjednika Nadzornog odbora INA-e koju obnaša i danas.

“U navedenom razdoblju, u kojem je obnašao funkciju direktora investicija Adris grupe, Vanđelić je upravljao investicijskim portfeljem vrijednim više od 8 milijardi koji obuhvaća više od 200 važnih projekata u industriji, turizmu i nekretninama. Vanđelić je oženjen i otac troje djece. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.- 1991. godine”, stoji u životopisu.

Inače, davne 1991. godine, Vanđelić je zarobljen u Hrvatskoj Kostajnici pa je šest mjeseci proveo u srpskom zarobljeništvu.
Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.