Photo: Josip Regovic/PIXSELL

POZADINA ‘AFERE JANAF’! U HDZ-U KLJUČA: Što Plenkovićev prijatelj ima s time?

Autor: Iva Međugorac

S nalogom za pretres policija je upala u stan predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića, a u isto vrijeme policijske ekipe stigle su i u prostorije ove tvrtke, dok je prema neslužbenim informacijama akcijom Uskoka i policije obuhvaćeno još desetak osoba, između ostalih HDZ-ov velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić koji je demantirao svoje uhićenje te novogradiški SDP-ov gradonačelnik Vinko Grgić koji odbacuje veze s Kovačevićem i ovom po svemu sudeći novom aferom, čiji je tajming nadasve zanimljiv.

Naime, posljednjih dana po političkim kuloarima sve se intenzivnije progovara o novim upravama državnih tvrtki, a za taj posao uz premijera Plenkovića posebno se zainteresirao ministar Ćorić, u čijem resoru posluje Janaf. Plenković je svojim suradnicima najavio velike čistke u državnim tvrtkama, iz kojih je nakanio odstraniti HNS-ove kadrove, što Kovačević definitivno jest, a prvi koji je šefovima uprava u svojoj nadležnosti poslao dopis da stave svoj mandat na raspolaganje bio je upravo Ćorić. No, kako je fotelja šefa neke od državnih tvrtki prilično atraktivna, tako su se HDZ-ovci po ovom pitanju podijelili na klanove, pa se tako konflikti vode oko svih tvrtki, poglavito onih strateških te onih u čijoj je domeni energetika.ž

Za svoje kadrove lobira shodno tome Branko Bačić koji je oko bacio na HEP, Ivan Anušić također je zainteresiran za kadroviranja po državnim tvrtkama, a u tom kružoku spominju se među HDZ-ovcima Ante Sanader i Božidar Kalmeta. I za samog Plenkovića značajne su hrvatske energetske tvrtke Ina, Hep i Janaf, osim što su za njih zainteresirani njegovi europski lideri, ove tvrtke u nadolazećim kriznim vremenima imaju izniman značaj za hrvatsko gospodarstvo. Iako je Ćorić inzistirao na tome da šefovi uprava iz njegova resora daju mandat na raspolaganje, navodno je Kovačević dto odbijao učiniti pozivajući se na uspjepšno poslovanje ove tvrtke, čime je isprovicirao ne samo resornog ministra, već i premijera Plenkovića koji bi na čelu ove tvrtke rado vidio Vladislava Veselicu, s kojim je u korektnin odnosima i Ćorić.

Zanimljivo, Veselica je u Janafu posao dobio nakon što je u upravu zasjeo Kovačević, koji Janaf vodi još od veljače 2012. godine, Veselica je u tvrtki brzo napredovao pa je od pomoćnika direktora Sektora komercijalnih poslova dogurao do direktora Sektora komercijalnih poslova, a potom sjeo i u upravu kao jedan od članova. Upućeni svjedoče kako su Kovačević i Veselica bili u korektnim odnosima te da su jedan drugoga izuzetno respektirali, no s druge strane, valja znati da je Vladislav Veselica Plenkovićev prijatelj više od 40 godina, poznaju se još od osnovne škole, a dotični je ujedno sin Vladimira Veselice, odnosno nećak hrvatskog proljećara Marka Veselice.

Plenković se zbog njegova dovođenja u Janaf svojedobno našao u problemima pošto se nije izuzeo kod odluke o novoj Upravi Janafa no kasnije se objašnjavalo kako je Veselica stručnjak te da Plenković s njegovim imenovanjem naprosto nema ništa.

(UŽIVO) STIŽU NOVI DETALJI! DORH zatražio skidanje imuniteta za još jednog HDZ-ovca




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.