Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije Udruga ‘Zviždač’ poručila predsjedniku: ‘Dajte zviždačima jednaki tretman, kao što ga dajete kriminalcima’

Autor: L.B.

U Hrvatskoj ne postoji ozbiljna i iskrena volja političkih elita da se upuste u borbu protiv kriminala i korupcije. Javno osuđuju tu pošast samo ako je otkrivena u redovima političkih protivnika, ali ako je otkrivena u vlastitim redovima, relativiziraju je i svakako pokušavaju prikriti. Zbog svega molimo državni, odvjetnički i pravosudni vrh da dodjeli „zviždačima" jednaki tretman, kao što ga daju kriminalcima, jer su prema kriminalcima majka, a prema „zviždačima" maćeha, jer njima dijeli abolicije, oprosnice, resocijalizaciju i afirmaciju, a nama presude, stigmatizaciju i trajni progon." – rekla je Vesna Balenović.

Portal Dnevno.hr ekskluzivno i u cijelosti prenosi pismo Udruge ‘Zviždač’, povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Pročitajte što je predsjedica udruge Vesna Balenović poručila Josipoviću, koji se tijekom svoje kampanje toliko pozivao na borbu protiv korupcije.

Danas, 9. prosinca, u Svijetu se obilježava još jedan međunarodni dan borbe protiv korupcije. Vjerojatno će i ove godine u Hrvatskoj biti upriličeni skupovi, tribine ili paneli kako bi se ukazalo na važnost i opasnost te društvene devijacije i anomalije. Prema dosadašnjem iskustvu, bit će to skupovi na kojima će glavnu riječ voditi uglavnom “salonski” borci protiv korupcije, koji su uz samopromociju, iskreno rečeno, malo toga učinili za pošteniju i pravedniju Hrvatsku.

Aplauze će međusobno razmjenjivati politička, policijska, državno odvjetnička i sudska elita. Jedni će se drugima klanjati, dodvoravati i diviti na postignućima i fantastičnim uspjesima. Indeks percepcije korupcije za ovu godinu, kojeg će posebnom naučnom metodom utvrditi tzv. eksperti s područja borbe protiv kriminala, ohrabrit će i učiniti zadovoljnom svu okupljenu, prisutnu elitu. Nažalost, raskorak procjena koje gode uhu prisutnih uglednika i pravo, istinito stanje eksplozije korupcije i kriminala na tkivu Hrvatske, toliki je da ga ne bi moglo premostiti niti stotinu novih Peljeških mostova. – rekla je Vesna Balenović.

Živimo u sustavu društvenih vrijednosti u kojima se toleriraju i promoviraju različiti vidovi kriminala i korupcije, zbog čega je gotovo u cijelosti urušeno povjerenje građana u pravnu sigurnost i sustav Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj korupcija i dalje nezaustavljivo cvijeta jer represivni aparat nije našao pravi odgovor da zaustavi spregu poduzetnika, koji ne biraju sredstva u utrci za bogatstvom i korumpiranih političara koji im u tim protupravnim radnjama svojim utjecajem i položajem pomažu.

U Hrvatskoj ne postoji ozbiljna i iskrena volja političkih elita da se upuste u borbu protiv kriminala i korupcije. Javno osuđuju tu pošast samo ako je otkrivena u redovima političkih protivnika, ali ako je otkrivena u vlastitim redovima, relativiziraju je i svakako pokušavaju prikriti.

Borba protiv kriminala i korupcije nezamisliva je bez građana i ima svoje heroje, a to su „zviždači”. Politički vrh mora osigurati uvjete u kojima će građani bez straha za svoju egzistenciju i budućnost svoje familije slobodno ukazivati na lopovluk, otimačinu tuđih dobara, korupciju, kriminal i kršenje zakona. Nažalost, građani koji su svojim poštenim djelom stekli status „zviždača” moraju živjeti u strahu. U Hrvatskoj „zviždači” su progonjeni od razotkrivenih kriminalaca, njihovih pomagača, ostaju bez posla i egzistencije a na sudu često moraju dokazivati svoje dobre namjere i poštenje.




Što se u isto vrijeme događa s tzv. uglednicima koji su uhvaćeni u krađi i nemoralu. Veoma rijetko odgovaraju za svoja nedjela, na način na koji bi trebali. Umjesto oduzimanja pokradenog, bez obzira pod čijim imenom se skrivalo, umjesto dugogodišnjih zatvorskih kazni bez mogućnosti pomilovanja, odgovornim za kriminal po zatvorskim krugovima šiša se trava, da bi dokono mogli igrati golf i pušta ih se da umjesto prave kazne, tek s par mjeseci društveno korisnog rada „glume” Majku Terezu i dvore svoje osiromašene sugrađane po javnim kuhinjama.

Kada bi za Dan domovinske zahvalnosti ili na skorim Novogodišnjim domjencima kriminalci birali omiljene ličnosti, među izabranima bi se sigurno uz predsjednika Josipovića i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića našlo i mnoštvo sudaca svih razina. Zašto?

Predsjednik Josipović bio bi „ovjenčan lovorom” kao dobitnik „javne” nagrade zbog izrečenih abolicija ubojicama i silovateljima, Mladen Bajić zbog brojnih „oprosnica” dodijeljenih osobama koje to nikako nisu smjele dobiti ,a brojni suci zato što nisu vidjeli i čuli, ono što su vidjeti i čuti trebali i što nisu dosudili ono što su dosuditi morali.




Voljela bih znati ime bar jednog jedinog poštenog građanina „zviždača” kojemu su navedeni laureati u zaštiti njegovih ljudskih i radnih prava pomogli svojim osobnim zauzimanjem ili svojom preporukom.

Zbog svega molimo državni, odvjetnički i pravosudni vrh da dodjeli „zviždačima” jednaki tretman, kao što ga daju kriminalcima, jer su prema kriminalcima majka, a prema „zviždačima” maćeha jer njima dijeli abolicije, oprosnice, resocijalizaciju i afirmaciju, a nama presude, stigmatizaciju i trajni progon.” – rekla je Vesna Balenović.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.