fbpx
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Povjerenstvo utvrdilo da je Goran Marić prodao bivši Mesićev ured svome prijatelju: Evo protiv koga je sve pokrenut postupak

Autor: Z.G./Hina

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je utvrdilo da je bivši ministar Goran Marić doveo u pitanje vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u svoju nepristranost kada je s tvrtkom u kojoj je direktor njegov prijatelj, potpisao ugovor o prodaji nekretnine. Riječ je o vili u kojoj je bio smješten ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a koju je Ministarstvo državne imovine temeljem natječaja, kao najboljem ponuditelju, prodalo za 5,5 milijuna kuna tvrtki Sjajna svjetlost, čiji je direktor ministrov prijatelj Zvonko Šarić.

Povreda u postupku je kod Marića utvrđena jer je propustio zaštiti percepciju u javnosti da je bio nepristran, iako je sam postupak prodaje nekretnine, uključujući i ponovljeni natječaj, proveden transparentno i prema zakonu, rekla je na sjednici Povjerenstva  izvjestiteljica Tatjana Vučetić.

Smatra da se Marić trebao izuzeti iz donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja i prodaji vile u Zagrebu te potpisivanja ugovora o prodaji.

Marić je u očitovanju potvrdio da je Šarić njegov dugogodišnji prijatelj, ali je odbacio tvrdnje da je s njim u poslovnom odnosu zato što je od njegove tvrtke kupio dva apartmana.

Za stav Povjerenstva po kojem je trebao znati da je direktor s kojim je potpisao ugovor, njegov dugogodišnji prijatelj, Marić je upitao zašto bi ministra trebalo zanimati tko je vlasnik tvrtke koja je dobila na natječaju, ako je cijena bila jedini kriterij.
Vučetić je zaključila da Marić nije povrijedio članak koji propisuje zabranjena djelovanja, ali da je prekršio načela djelovanja, i da u odnosu na Šarića nije mogao biti nepristran zbog prijateljskih veza, čime je, zaključila je, povrijedio članak 5, za što nije propisana sankcija.

Da bivši ministar nije povrijedio načela smatraju članice Aleksandra Jozić – Ileković i Tončica Božić koja je zaključila da je to što je ministar potpisao ugovor, krajnja formalnost.

Vučetić je zaključila da načela ne propisuju sankcije već donose upute kako se dužnosnici trebaju ponašati, kada su možda napravili sve kako treba, ali nisu vodili računa o percepciji javnosti i tome da se njihovo ponašanje može smatrati subjektivnim, čime zapravo nanose štetu najviše sebi.
Predsjednicu Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljanu Blažević Povjerenstvo je kaznilo s 6000 kuna, jer je istovremeno, uz svoju dužnost, obnašala i funkciju članice Nadzornog odbora tvrtke Luka Vukovar što nije smjela, a za što je dvije i pol godine primala mjesečnu naknadu od 2000 kuna. Pozvali su je da hitno razriješi situaciju u kojoj se nalazi.

Postupak je pokrenut protiv bivšeg ministra Marka Pavića koji je prijavljen jer je, po pisanju Telegrama, kao ministar regionalnog razvoja i fondova EU na parfeme i vina potrošio oko 7000 kuna nakon čega je tražio refundaciju od ministarstva, a vratio ju je nakon što su mediji o tome objavili priču. Njega glasnogovornica rekla je tada da se radilo o protokolarnim obvezama.

Postupak nije pokrenut protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je u vrijeme afere Agrokor bio prijavljen, kako je navedeno u prijavi, da je “organizirao sastanak s američkim lešinarskim fondom Knighthead”, i da je to “skrivao od javnosti” dok u svojoj knjizi to nije spomenula bivša ministrica Martina Dalić. Povjerenstvo je utvrdilo da se Vujčić sudjelovanjem na tim sastancima, nije ogriješio o zakon.

Postupak nije pokrenut ni protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je prijavljen zbog Mercedesa proizvedenog 1955. godine.
Autor:Z.G./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.