Povjerenica za informiranje prizemljila Croatiju Airlines! | Dnevno.hr
Marko Prpić/ Pixsell

Povjerenica za informiranje prizemljila Croatiju Airlines!

Autor: dnevno.hr

Objavljujemo ekskluzivan tekst i popratnu dokumentaciju iz koje je razvidno kako je Uprava Croatia Airlinesa pokušala prikriti i opstruirati pokušaj dioničara u rasvjetljavanju mogućih kriminalnih radnji u dugogodišnjem mutnom poslovanju domaćeg avioprijevoznika sa sjedištem u Buzinu. No, državna povjerenica za informiranje RH, Anamarija Musa, uspjela je natjerati strukture Croatia Airlinesa da ispune sve zahtjeve dioničara

„7Dnevno“ i istoimeni portal već su u više navrata pisali o organiziranom kriminalu u državnoj zrakoplovnoj tvrtki Croatia Airlines d.d. Ovom prigodom donosimo ekskluzivan tekst i popratnu dokumentaciju iz koje je sasvim razvidno kako je Uprava C. Airlinesa pokušala prikriti i opstruirati pokušaj dioničara u rasvjetljavanju mogućih kriminalnih radnji u dugogodišnjem mutnom poslovanju domaćeg avioprijevoznika sa sjedištem u Buzinu.
Iz dokumentacije koju ekskluzivno objavljujemo, vidljivo je da je državna povjerenica za informiranje RH, Anamarija Musa, uspjela staviti pred zid sumnjivi čopor unutar struktura Croatia Airlinesa i natjerati ih, sukladno Zakonu o pristupu informacijama, da ispune sve zahtjeve dioničara koji su im upućene pisanim putem u obliku inspekcijskog nadzora.

Odškrinuta vrata istrage

Iz povjereničinog dopisa C. Airlinesu vidljivo je da je u fokusu interesa dioničara nekadašnji direktor Croatia Airlinesa, Ivan Mišetić, koji je za vrijeme upravljanja domaćom zrakoplovnom tvrtkom napravio gubitke veće od više milijardi kuna, a zbog sukoba interesa dobio je izvanredni otkaz ugovora o radu. Osim toga, dioničar Croatia Airlinesa pokazao je interes za uvid u ugovor o nabavi zrakoplova Airbus, te u međunarodni sudski spis između Croatia Airlinesa i tvrtke Networld iz SAD.
Kako smo neslužbeno saznali, svi zahtjevi dioničara za uvid u poslovnu dokumentaciju domaćeg avioprijevoznika odnosili su se na okolnost moguće (i sasvim izvjesne) zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, međunarodnog pranja novca, fiktivnog ugovaranja i lažnog prijavljivanja vlasništva nad zrakoplovima, s krajnjom namjerom prikrivanja kaznenih djela međunarodnog karaktera na štetu Croatia Airlinesa, dakle Republike Hrvatske, kao većinskog vlasnika.

Prikrivali poslovnu dokumentaciju

Nadalje, iz dokumentacije koju je potpisala Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, vidljivo je također da je Croatia Airlines, uz dobiveno upozorenje i nalog za postupanje, priznala počinjenje zakonskih propusta u tijeku komunikacije sa svojim dioničarem kojeg je do tada vrlo uspješno ignorirala. Bilo kako bilo, bit će zanimljivo promatrati daljnji tijek događaja unutar Croatia Airlinesa obzirom na iznesenu problematiku, kao i na činjenicu da je odnedavno kompanija dobila novog direktora koji se odaziva na zanimljivo prezime – Bajić. Dakle, novi direktor je Jasmin Bajić, dok je stari direktor, Krešimir Kučko, odlepršao na južnije geografske širine, konkretnije na mjesto direktora bahreinskog Gulf Aira. Doduše, bilo je nekih medijskih spekulacija kako bi Bahreinski parlament mogao blokirati imenovanje Kučka na mjesto direktora Gulf Aira, jer su zastupnici smatrali da bi kompaniju trebala voditi osoba iz Bahreina, no to se ipak nije dogodilo.

Lijepo ime – Bajić…

Prema nekim neslužbenim izvorima, iza imenovanja novog direktora Croatia Airlinesa, gospodina Bajića, stoji upravo inkriminirani Ivan Mišetić, trenutno zaposlen kao tajnik u Tedeschijevoj Atlantic Grupi, član NO HT-a, te predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Republici Hrvatskoj. Izvori u Hrvatskoj gospodarskoj komori navode kako je korumpirani Ivica Mišetić, veći štetočina od njihovog nekadašnjeg predsjednika, Nadana Vidoševića. Osim toga, pema dostupnim informacijama Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), vidljivo je da RH nema predstavnika u NO HT-a, pa ostaje pitanje – koga zastupa i u čijem interesu radi gospodin Mišetić?
Inače, „uvaženi“ gospodin Mišetić, otac je Tene Mišetić, pomoćnice šefa kabineta predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i lice s potjernice DORH-a, zajedno s nekadašnjim ministrom turizma i direktorom HTZ-a, Nikom Bulićem. Buliću je, pak, premijer RH osobno uručio nagradu za životno djelo prije nekoliko mjeseci na Danima hrvatskog turizma, na Malom Lošinju.
Da zaključimo parafrazirajući tog istog Andreja Plenkovića: „Radim što hoću“ i „Tko nam što može!?“. Mi bismo samo nadodali: „Vrč ide na vodu dok se ne razbije“. Živjeli!

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.