pixabay/Manfred Richter

POTVRĐENE SUMNJE: Tone mesa zaraženog ptičjom gripom prodane i konzumirane u Hrvatskoj

Autor: Dnevno

Meso peradi iz Mađarske zaraženo ptičjom gripom stiglo je u sedam objekata koji se bave prometom hrane u Hrvatskoj, potvrdilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija ustanovila je kako je u Hrvatsku s dvije mađarske farme dopremljeno oko 5400 kilograma mesa peradi. Kod poslovnih subjekata zatečeno je oko 860 kilograma koje je odmah uništeno.

Ministarstvo ne navodi što je s preostalih četiri i pol tone dopremljenog mesa. Pretpostavlja se kako je prodano i konzumirano. Infektolozi kažu kako nema opasnosti za zdravlje ljudi.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestila je Mađarsku da je meso peradi koje potječe s farme zaražene visokopatogenim virusom H5N8 te druge farme koja je bila pod sumnjom na zarazu dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj.

U proteklih deset dana potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Češkoj u uzgojima peradi uzorkovane virusom podtipa H5N8.

“Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući perad. Zaraza domaće peradi virusom uzrokuje dva glavna oblika. Niskopatogeni izaziva blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća.

Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.




U slučaju izbijanja influence ptica postoji opasnost da se uzročnik bolesti proširi na druga gospodarstva na kojima se drži perad ili druge ptice koje se drže u zatočeništvu”, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.