Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Potrošačke cijene u ožujku porasle za 1,1 posto na godišnjoj razini

Autor: Hina

Potrošačke cijene u ožujku su u Hrvatskoj porasle na mjesečnoj razini za 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 1,1 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA), nakon razmjerno blage godišnje stope rasta u veljači od 0,8 posto, u ožujku su se godišnje stope inflacije ponovno vratile iznad 1 posto. “Posljedično prosječna stopa inflacije za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosila je 1 posto”, navode.

Po podacima DZS-a, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine najviše su, za 3,6 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, a s rastom za 2,8 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,5 posto porasle su na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana, a za 1,4 posto cijene zdravlja.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u ožujku su bile 1,2 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena voća, za 7,7 posto te ulja i masti, za 7 posto.

Za 0,4 posto u ožujku ove godine u odnosu na ožujak prošle godine porasle su cijene obrazovanja, cijene raznih dobara i usluga porasle su 0,6 posto, a cijene rekreacije i kulture 0,5 posto.

Istodobno su cijene komunikacija u ožujku ove godine bile niže za 0,6 posto u odnosu na ožujak prošle godine, cijene odjeće i obuće za 0,3 posto, a pale su i cijene prijevoza i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, za 0,2 posto.

Po podacima DZS-a, cijene dobara u ožujku su prema istom mjesecu lani porasle 1,1 posto, a cijene usluga za jedan posto.

Rast cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini službena statistika u ožujku, nakon tri mjeseca pada, bilježi rast potrošačkih cijena, za 0,6 posto u odnosu na veljaču.

Pritom su cijene dobara u ožujku porasle prema mjesecu ranije za 0,9 posto, dok su cijene usluga pale 0,1 posto.

U ožujku su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene cijene odjeće i obuće, za 12,9 posto. Cijene zdravlja su porasle 1,1 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,2 posto te cijene restorana i hotela za 0,1 posto.

Pale su pak cijene prijevoza, u prosjeku za 1,1 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva te cijene rekreacije i kulture, za 0,2 posto, kao i cijene raznih dobara i usluga, za 0,1 posto.

Istodobno su cijene hrane i bezalkoholnih pića, cijene alkoholnih pića i duhana, cijene komunikacija te cijene obrazovanja u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

“I u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena, prvenstveno uslijed viših cijena prehrane i energije, ali i snažnije domaće potražnje, koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto”, zaključuju analitičari RBA.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.