Foto: Jakov Prkic / Cropix

POTPUNI SLOM HRVATSKE: Šokirat će vas popis najraseljenijih gradova! Ne, nisu samo u Slavoniji

Autor: Iva Međugorac

Zahvaljujući iseljavanju i negativnom prirodnom prirastu Hrvatska je od 2008.do 2018.godine ostala bez oko 233 tisuće stanovnika, što je više od pet posto populacije. Da je tome tako potvrđuju i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je od 128 gradova među kojima je i Zagreb, njih svega 30 uspjelo izbjeći gubitak stanovništva.

Ipak, kada je o rastu riječ  u tu kategoriju ulazi Zagreb, i to među gradove koji se izdvajaju po rastu većem od tisuću stanovnika. Zagreb je sukladno tome u plusu za 21.809 stanovnika, idući je na redu s rastom od 3207 stanovnika Solin pa Kaštela s 3113 stanovnika. Na listi je potom Dubrovnik sa rastom od 1764 stanovnika, a slijedi i Dugo Selo koje bilježi rast od 1458 stanovnika. No, posebna priča upravo je Solin koji prednjači u relativnom rastu s povećanjem od skoro 14 posto, a rast stanovništva od deset posto bilježe svega tri grada, rijeječ je o Supetru, Krku i Novalji.

Najveći gubitak stanovništva prema pisanju Tportala odvio se u gradovima s preko 20 tisuća stanovnika, a u minusu prednjači Rijeka koja je u deset godina izgubila preko 14 tisuća stanovnika, uz to Primorsko-goranska županija iz Sisačku pretrpjela je najveću depopulaciju u appsolutnim brojkama. Nakon Rijeke, kada je o velikim gradovima riječ slijedi Split koji je ostao bez gotovo 10 tisuća žitelja dok je tek na trećem mjestu Osijek s minusom od 6838 stanovnika.

Bacite li oko na relavitne pokazatelje, ipak prevladavaju gradovi s istoka Hrvatske, na prvoj je poziciji Vukovar, koji j e u zadnjih deset godina ostao bez petine stanovništtva, a na popisu deset gubinika nalaze se Požega, Slavonski Brod, Osijek i Đakovo, jednako tako veliki gubitci potresli su Petrinju, Sisak i Kutinu. Rekorderi po depopulaciji su i Glina te Hrvatska Kostajnica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.