Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL

POTPUNI MUK! Kolinda ‘na dvije stolice’: Smije li predsjednica izreći povijesnu istinu?

Autor: Iva Međugorac

Predsjednica je pomalo oprečna.

Nakon što su se tijekom vikenda u Bleiburgu postrojili hrvatski antifašisti predvođeni Franjom Habulinom, tvrdeći da se ondje slavi ustaška paradržava, i kritizirajući katoličku crkvu, zanimalo nas je što o tome misli hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iako djelatnici njezina Ureda na novinarske upite uvijek vrlo promtpno reagiraju, od subote do danas odgovor na Habulinove kvazi antifašističke poruke i nastup nismo imali prilike čuti. Je li predsjednica u gužvi, ili se naprosto uoči kampanje ne usudi očitovati o ovoj temi koja intrigira javnost ostaje nepoznanicom. No, u svakom slučaju valja podsjetiti kako je predsjednica dio svojih stajališta izrekla nedavno na Dan pobjede kada je istaknula da je iznimno velik doprinos hrvatskih antifašista konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom podsjetivši da je riječ o spomendanu donošenja Schumanove deklaracije.

“Obilježavajući Dan pobjede, 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti”, napisala je predsjednica na Twitteru, a ujedno podsjetila je i na navedenu deklaraciju čime su iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe stvoreni temelji buduće EU država i nacija. Pripadanjem Hrvatske EU, prema predsjednici potvrđena je vjekovna predanost hrvatskog naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima. Inače, predsjednica je prije nekoliko dana povodom Dana spomena na hrvatske žrtve u borbi za slobodu i neovisnost posjetila Macelj, Bleiburg i Hudu jamu položivši cvijeće za nevine žrtve koje su ubili pripadnici JNA nakon završetka Drugog svjetskog rata.

”Masovnim ubojstvom ratnih zarobljenika i civila, među kojima je bilo ranjenika i djece, prekršene su sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, prije svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929. Bio je to razmjerno najveći poratni masovni zločin u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, za koji nema opravdanja, kao ni za bilo koji drugi zločin učinjen nad bilo kime i od bilo koga. Ta i druga mjesta trajno čuvaju spomen na Križni put i opomena današnjem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad neponovljivom vrijednošću svakog ljudskog života, promicati duh hrvatskoga zajedništva i jačati demokraciju, kao jamstva slobode i mira”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice, povodom toga posjeta.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.