Foto: Damir Krajac / CROPIX

Potencijalna Beroševa nasljednica zarađuje preko 2.000 eura mjesečno, ima dva stana u Zagrebu i respektabilnu karijeru

Autor: Iva Međugorac

Dugo se već po političkim kuloarima progovara o tome kako premijer Andrej Plenković nije oduševljen ministrom zdravstva Vilijem Berošem i njegovim reformama koje nisu pripomogle oživljavanju zdravstvenog sustava. Paralelno s tim Plenkovićevim nezadovoljstvom i Beroš se sve rjeđe pojavljuje u medijskom prostoru u kojem je na početku pandemije korona virusa bio proglašavan nacionalnim herojem.

Beroš se danas nigdje ne pojavljuje

Od tog Beroševa herojstva danas nije ostalo ništa, mnogi više niti ne pamte da je on bio najpopularniji političar u zemlji, a sve je manje i onih koji se sjećaju ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka i njegove kolegice Alemke Markotić. Famozni Stožer pao je u zaborav, i prije nego što je proglašen kraj pandemije, a ono što Plenkovića muči kada je zdravstvo u pitanju jest pronalazak kvalitetnog kadra s kojim bi mogao oporaviti ovaj resor u svojem idućem, premijerskom mandatu kojega on očekuje, i koji bi prema najavama iz Plenkovićevih redova trebao biti reformski.

Ne samo da Plenković očekuje osvajanje još jednog mandata, nego se on za njega već sada počeo pripremati pa se po HDZ-u spominju i prvi ministarski kadrovi za idući sastav Vlade. U toj idućoj Vladi Beroš ne bi trebao biti na poziciji ministra, već je Plenković navodno tu poziciju spreman ponuditi trenutnoj državnoj tajnici u Ministarstvu zdravstva, nestranačkoj Mariji Bubaš, donedavnoj Capakovoj pomoćnici koja je javnu prepoznatljivost stekla zagovarajući cijepljenje protiv korona virusa. Oni koji je poznaju reći će da je Bubaš stroga, odrješita, ambiciozna, ali i sposobna žena. Iako se za Bubaš govori da je aplitična ona je u ovom, Plenkovićevom premijerskom mandatu nakon HZJZ-a stigla i na poziciju direktorice Imunološkog zavoda na petogodišnje mandatno razdoblje.

Vodeća pozicija u Imunološkom

Na tu ju je poziciju imenovao Nadzorni odbor nakon što je mandat istekao direktoru Vedranu Čardžić koji je ravnatelj Imunološkog zavoda. Vlada je naime još 2018.godine donijela odluku da obje pravne osobe- Imunološki zavod d.do. i Imunološki zavod kao dvije pravne osobe sa različitim čelnim osobama. U Plenkovićevu Vladu, odnosno u Ministarstvo zdravstva na poziciju državne tajnice Bubaš je stigla kada je razriješen Željko Plazonić, a osim toga treba reći i kako je u veljači 2022. imenovana  predsjednicom Povjerenstva za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalne bolesti zbog izloženosti azbestu, no u NO Imunološkog zavoda d.d. Bubaš je ravnateljica društva koje nema ni jednog zaposlenog, ali taj posao ionako obavlja bez naknade.

Možda Plenković s kolegicom Bubaš ima velike planove, no pitanje je kako će to prihvatiti liječnici obiteljske medicine odnosno oni iz KoHoM-a koji su protiv nje svojedobno najavljivali i pravne korake zbog izrečenih stavova oko obiteljskih liječnika.
”U emisiji Hrvatske radio televizije Otvoreno, emitirane 13. siječnja 2022., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš, među ostalim, kazala je kako bolnice bolesnike oboljele od Covida zaprimaju 12,9 dan od pojave simptoma, da su oni do tada neadekvatno skrbljeni jer je pao broj kućnih posjeta, te da tih 12,9 dana pacijenti oboljeli od Covida vode borbu za život. Time je pomoćnica ravnatelja HZJZ implicirala kako liječnici obiteljske medicine ne liječe bolesnike oboljele od Covida po pravilima struke, da su obiteljski liječnici krivi za umrle od Covida i da liječnici obiteljske medicine ne rade svoj posao jer ne odlaze u kućne posjete”, tvrdili su uz ostalo u priopćenju KoHOM-a dok je njihova predsjednica Nataša Ban Toskić kasnije izravno prozvala kolegicu Bubaš.

Bubaš se ponijela kao političarka

“Mi kao udruga nikad do sada nismo javno reagirali niti na koji način na izjave kolega, već takve konfliktne situacije rješavamo prema etičkom kodeksu. Ovaj put Bubaš nije istupila kao kolegica, nego kao političarka, braneći politiku Stožera kojem pripada i zapravo je, mogu to tako reći, manipulirajući nekim parcijalnim informacijama vrlo jasno obilježila liječnike obiteljske medicine kao krivce za veći mortalitet od covida.
Ona nije specijalist obiteljske medicine, nije kompetentna za komentirati niti rad niti struku. Morali smo poduzeti pravne korake, i prema HLK-u i prema sudu, da ovaj njezin istup jednostavno na neki način ipak ograničimo”, zaključila je Ban Toskić. Inače je Bubaš doktor medicine specijalist medicine rada i sporta, a podaci iz njene imovinske kartice otkrivaju kako nije članica niti jedne stranke.

Bubaš trenutno kao državna tajnica zarađuje 2.121 euro, no dodatne prihode ostvaruje i od nastavnih djelatnosti, ali i od medicinskih vještačenja za sudove u Hrvatskoj. U Zagrebu Bubaš posjeduje stan od 162 m2 vrijedan 602.545 eura, ali i drugi stan od 44 m2 procijenjen na 172.965 eura. Uz to u kartici spominje i tri garaže te ušteđevinu od 19.000 eura.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.