Dusko Marusic/PIXSELL

Poslovni slom Danka Končara razotkrio je ključni problem Hrvatske!

Autor: Marin Vlahović

Slučaj Danka Končara, vezan je uz pitanje odgovornosti hrvatskih političara poput Ivana Jakovčića, ali i Andreja Plenkovića. Završetak mučne priče o „Uljaniku“, svakako će imati svoje političke, a vrlo vjerojatno, i pravosudne posljedice.

Koja su pravila igre u Hrvatskoj?

Ipak, političari nisu jedini krivci ovakvog raspleta događaja. S druge strane, ne možemo kriviti samo ni Danka Končara, koji je jednostavno prihvatio pravila igre koja vladaju u Hrvatskoj.

Naime, od samog početka svog poslovanja u Hrvatskoj, Končar se oslanjao na utjecajne pojedince iz raznih segmenata društva. Iza svega, čini se, nije postojala ni jasna strategija i biznis plan. A kada na taj način radite s velikim novcem, tada previše zavisite od vanjskih okolnosti. Niti jedan čovjek ne može kontrolirati sva zbivanja u Hrvatskoj, a kamoli u Europi i svijetu. Zato postoji struka kriznog menadžmenta, kako bi se ovakve situacije predvidjele, a šteta minimalizirala. No vratimo se na odgovornost ljudi, koji su uz političare, zasigurno najodgovorniji za propast Uljanika, ali i sve druge negativne posljedice, koje bi poslovni slom Danka Končara, mogao imati za hrvatsko gospodarstvo.

Prošle subote je u dnevniku HRT-a emitiran sedmominutni prilog o Danku Končar. Taj prilog, gledateljima je ponudio sasvim drugačiju sliku o Danku Končaru kojeg su mediji godinama predstavljali kao dobronamjernog spasitelja Hrvatske. Danas je sasvim izvjesno da će Končar teško izbjeći plaćanje financijskih obveza koje se približavaju cifri od 500 milijuna eura. Iako je nominalno vlasnik samo 27% tvrtke „Afarak“, finski inspektori su utvrdili da je Končar prikrivao stvarni opseg svog vlasništva u želji da izbjegne prelazak granice od 30%, nakon koje je obvezna javna ponuda preuzimanja. Zasad je Končar u Finskoj kažnjen s 80 milijuna eura, no za svaki sljedeći mjesec u kojem ne izvrši otkup dionica, Končar će morati platiti dodatnih 10 milijuna eura. Podsjetimo, cijela tvrtka ‘Afarak’ vrijedi oko 400 milijuna eura.

Poslovno kombiniranje u Finskoj i korupcija medija u Hrvatskoj

Končar je novcem Afaraka kupovao i vlastite tvrtke po Njemačkoj i Turskoj. Potrošio je i više od 200 milijuna eura na kupnju rudnika Mogala u Južnoj Africi, što je ispala promašena investicija i loš poslovni potez. Po svemu sudeći, zbog pravosudnih problema, propala mu je i kupnja brodogradilišta Arctech. Ruski vlasnici, navodno su prekinuli pregovore s Končarom i započeli pregovore s norveškim i ruskim investitorima. Uzroci poslovnog sloma, poznati su godinama. Ali mediji u Hrvatskoj, o svemu su mudro šutjeli, i o Danku Končaru pisali tekstove pune hvalospjeva. U stvari, prije nego što je kriza u Uljaniku dosegnula vrhunac, o Končaru su kritički pisali jedino naš portal, Hrvatski tjednik i Srpske Novosti.




Tu medijsku šutnju, Končar je godinama uživao, doslovno kupujući novinare, plaćajući i putovanja po Južnoj Africi i posjete njegovim rudnicima. Ako je Jakovčić od Končara, u 38 mjeseci svog lobiranja, primio ukupno 136.089, postavlja se pitanje, koliko je u istom razdoblju Končar potrošio na pojedine novinare i medije? I, što je još važnije, može li se ući u trag tom novcu? Naime, ako bi političari trebali kazneno odgovarati zbog korupcije, zašto ne bi i novinari?

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.