Foto: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL

POSLOVAO I S KOLINDINIM UREDOM! Tajna veza Kovačevića i Peteka

Autor:

Najbogatiji stanovnik Ivanić Grada, tako se opisati može uhićeni poduzetnik Krešo Petek, koji je ujedno prvookrivljenik u aferi Janaf.

Svoje bogatstvo tajanstveni poduzetnik crpi uz ostalo i iz suradnje s državom, unosno je zarađivao poslujući sa gradovima i državnim tvrtkama, a njegova tvrtka Elektrocentar Petek našla se u središtu pažnje javnosti zbog toga što se smatra djelom posljednje koruptivne mreže u sklopu koje je ‘pao’ prvi čovjek Janafa Dragan Kovačević.

Sumnja se da je predsjedniku uprave ove državne tvrtke, ali i gradnačelnicima Petek dao mito kako bi se oni pobrinuli da tvrtka dobije milijunske poslove. Petek je prema vlastitom priznanju u privatni biznis ušao zbog preniske plaće u HEP-u u kojem je radio devedesetih. Taj iskorak itekako mu se isplatio, naime, prema Poslovnoj Hrvatskoj njegov Elektrocentar ostvario je prihode u iznosu od 680 milijuna kuna, dok bruto dobit tvrtke iznosi 25 milijuna kuna, što za ovu tvrtku nije nikakav presedan, godinama naime posluju s milijunskim prihodima, i milijunskom dobiti.

Kao i svaki drugi dobrostojeći hrvatski tajkun Petek je svoj biznis razgranao pa se uz graditeljstvo i elektroenergetiku raširio na ugostiteljstvo, ima svoj hotel, restoran i putničku agenciju. Ovaj poduzetnik zapravo nikada nije niti krio da najviše posluje s javnim i državnim tvrtkama, a u jednom od svojih rijetkih medijskih istupa priznao je kako s privatnicima nema dobra iskustva.

Dobra je iskustva Petek zato imao s Inom, HEP-om, Finom, Hrvatskim šumama, Hrvatskim cestama, Zagrebačkih holdingom i brojnim drugim tvrtkama, od kojih je samo u zadnjih sedam godina zaradio preko 80 milijuna kuna. Poslovao je Petek i sa Uredom predsjednice, ali i sa mnogobrojnim ministarstvima.

U posao nabave u Janafu Kovačević se pak sve donedavno nije pleo, godinama su u ovom odjelu birali firme s kojima će Janaf poslovati, i taj posao tekao je glatko sve do konca prošle godine. Tada je naime šef Uprave svojim kolegama iz odijela nabave dao popis svojih tvrtki te naredio da s njima nastave poslovanje, takva naredba očigledno nije pala na tlo, već se Kovačeviću obila o glavu. Sumnja se da je jedna od tih tvrtki na tom Kovačevićevom popisu bila i tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, koju je Kovačeviću preporučio bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je nedavno na vlastitu inicijativu odustao od ministarskog posla te se posvetio radu u sabornici. Dok on radi u sabornici i provlači se kroz politiku, popis njegovih nekretnina buja pa ga u Ivaniću opisuju kao jednoga od najbogatijih ljudi toga grada.

Ova je tvrtka s Janafom sklopila desetke ugovora, i to uglavnom samostalno, dok je tek dio ugovora sklopljen kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore poveden je postupak javne nabave premda Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi, unatoč tome vrijednost tih ugovora nije moguće pronaći u Janafovom registru, ali je zato poznato da je posljednji ugovor sklopljen u ožujku ove godine za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela.

Tvrtka Elektrocentar Petek osnovana je inače davne 1995-te godine, a iza nje stoje Miroslav i Krešo Petek. Krešo Petek koji među upućenima slovi za osnivača i stvarnog voditelja firme, navodno je lani u rujnu Kovačeviću dao 1,96 milijuna kuna gotovine kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf, a tereti ga se da je od rujna prošle godine do sredine rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s s ondašnjim gradonačelnikom dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih potrebnih radni u postupku javnog nadmetanja izvođemnja radova dati 100.000 kuna. Kovačević je potom u Janafov investicijski plan uvrstio dva projekta, a nakon toga je pozivajući se na svoj dugogodišnji autoritet u Janafu zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite i Sektora transporta nabave da poduzmu sve kako bi se Petekovoj firmi osigurala dodjela poslova. Zatim su između Janafa i Petekova trgovačkog društva zaključena dva ugovora od po 20 milijuna kuna.

I velikogorički gradonačelnik Barišić šurovao je s Petekom, a za pogodovanja njegovoj firmi također je ubrao izdašnu proviziju. Elektrocentar je usput rečeno registriran za cijelu paletu djelatnosti od izgradnje elektroinstalacija, održavanja cesta pa sve do distribucije plina i pripreme hrane i pića, a u Ivaniću su poznati i kao vlasnici turističke agencije Petek tours. Medijima je pak posebno atraktivan bio Petekov sin Krešimir koji je u dva navrata u istoj ulici pregazio čovjeka, u oba je slučaja nesreća imala smrtni ishod, zbog čega je 2010.godine mladić nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora.

Zanimljivo je da Krešo Petek, od 2016. do 2019. godine, s Gradom Zagrebom sklopio 44 posla teška ukupno 39 milijuna kuna. Dok je Petekova tvrtka poslovala s državom Petek je obilato donirao političke stranke, HNS-u su shodno tome jedne prigode uplatili 100 tisuća kuna, HSS je Petek donirao s 20 tisuća kuna, a donaciju od 80 tisuća kuna izdvojio je za HDZ.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.