screenshoot

POSLJEDNJI KRVNIK S OVČARE NA SLOBODI? Haag pušta Gorana Hadžića…

Autor: T. Budak

"Od početka smo tražili da se taj postupak obustavi zbog Hadžićevog zdravstvenog stanja, a upravo tužiteljstvo je to odbijalo. Na kraju je sud našao kompromisno rješenje da postupak odloži na neodređeno vrijeme. Na ovu odluku se tužiteljstvo nije žalilo", kazao je odvjetnik Gorana Hadžića.

Obrana Gorana Hadžića početkom će sljedećeg tjedna odgovoriti na zahtjev Haškog tužiteljstva da se bivšem predsjedniku tkz. Republike Srpske Krajine prekine suđenje. Tužiteljstvo nakon toga za odgovor ima sedam dana, nakon čega se, već u lipnju, donijeti odluka sudskog vijeća.

Hadžićeva obrana vjeruje da će odluka sudskog vijeća za njih biti povoljna i da će ovaj ratni zločinac već početkom sljedećeg mjeseca biti potpuno slobodan čovjek!

– Od početka smo tražili da se taj postupak obustavi zbog Hadžićevog zdravstvenog stanja, a upravo tužiteljstvo je to odbijalo. Na kraju je sud našao kompromisno rješenje da postupak odloži na neodređeno vrijeme. Na ovu odluku se tužiteljstvo nije žalilo – kazao je za Novosti Zoran Živanović, odvjetnik Gorana Hadžića.

Goran Hadžić, vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj, optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Hadžić je optužen i za razaranja i pljačke počinjene od lipnja 1991. do kraja 1993. godine, a tereti ga se i da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Uhićen je 20. srpnja prošle godine na Fruškoj gori.

“Prije rata u Vukovaru je živjelo 43 posto Hrvata i 38 posto Srba, no iako su Hrvati bili u većini, srpski agresori željeli su ga za glavni grad tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema” naglasio je tužitelj prilikom suđenja 2012. godine.

Puštena je i videosnimka razorenog Vukovara, nakon čega je tužitelj spomenuo sudbine zarobljenih civila i vojnika, posebno onih koji su zaklon potražili u vukovarskoj bolnici. Evakuacija je dogovorena s JNA, no muškarci su razdvojeni od žena i djece, a u kaosu koji je vladao srbočetničke snage po cijelom gradu hvatale su i ubijale hrvatsko stanovništvo koje je počelo izlaziti iz skloništa.




– Šest autobusa punih hrvatskih zarobljenika odvezeno je u vojarnu JNA gdje su pripadnici JNA, domaći četnici i paravojne postrojbe fizički zlostavljali zatočene. Istovremeno je na Veleprometu, koji je kasnije također postao logorom, održan sastanak što napraviti sa zarobljenicima, gdje je Goran Hadžić inzistirao da ostanu na tom području da im domaći sud sudi. Istovremeno je dio zarobljenika iz Vukovara odveden u logor u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji, objasnio je tužitelj, i dodao kako je Hadžićeva izjava da se treba vidjeti može li se zarobljenike uopće nazvati ljudima jasno pokazala kakva ih sudbina čeka.

Tužitelj je opisao i odvođenje zarobljenika na Ovčaru gdje su tijekom noći ubijeni i zakopani u jamu koja je prije iskopana. Ukupno je ubijeno 260 ljudi. Još najmanje 35 ljudi ubijeno je na farmi u Lovasu.




Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.