fbpx
Emica Elvedji/PIXSELL

POSLJEDNJI JE BANDIĆA VIDIO ŽIVOG! Misterij čovjeka koji mu je spašavao život: Spominjao se zbog sumnjivog nestanka moćnog HDZ-ovca

Autor: Iva Međugorac

Osobni liječnik zagrebačkog gradonačelnika Gzim Redžepi poznati pulmolog s Jordanovca, posljednji je Milana Bandića vidio živoga. Upravo je on bio taj koji ga je nakon teškog srčanog udara pokušao vratiti u život, a njegovu potresnu ispovijest posljednjih nekoliko dana prenose svi mediji u zemlji. ”Istina je, bili smo kod kuće od prijatelja Sergeja na večeri, na Vrhovcu, i Bandiću je pozlilo. Započeo sam reanimaciju, zvali smo hitnu koja je u tom trenutku bila na Ilici. To je bio veliki masivni infarkt. Kod našeg zajedničkog prijatelja smo bili, nas trojica, gradonačelnik, prijatelj i ja. Jeli smo oko 8 navečer, popili kavu, sjedili smo, pričali i samo se srušio sa stolice.

“Pozlilo mu je”, kazao je Redžepi te se prisjetio kako je situacija dalje tekla. ”Mislim da je to bilo oko 11 i 15, ne znam točno. Hitna je došla za tri, četiri minute, jako su brzo došli jer su se vraćali s intervencije, druga je došla za sedam, osam minuta. Nastavili smo reanimaciju, nastavljena je i na Sv. duhu, bio je živ dok je hitna došla. Sve smo odradili po pravilima. Borite se, ali ne znate kad će vas dočekati”kazao je dr. Redžepi za 24sata.

Inače, ovog poznatog liječnika i zagrebačkog gradonačelnika godinama se povezuje pa se tako primjerice Zagreb.info o Bandićevu albanskom prijatelju raspisao tijekom rasprave o Kinu Europa pa se tako tvrdilo kako je i on bacio oko na terasu koja se prostirala ispred kina, pošto ga se godinama dovodilo u vezu s kutlnom slastičarnicom Zagreb, smještenom neposredno uz legendarno Kino.


Podaci internetske stranice slastičarne Zagreb otkrivali su u to vrijeme da je direktorica firme koja stoji iza ovog ugostiteljskog objekta Hava Redžepi. Mnogi su se u to vrijeme propitkivali lobira li gradonačelnik za svog prijatelja, koji je s njime slavio kada je ovaj svojedobno bio pušten iz Remetinca. Kao svjedok, Redžepi se pojavljivao na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je otkrivao detalje iz afere Agram. Redžepi je na sud pozivan kako bi otkrio okolnosti svojih kotakata s Vidom Demarin, koju je prema optužnici Bandić nagovarao na davanje lažnog iskaza, točnije nagovarao ju je da kaže kako su slike koje su nađene pretragom njegove vikendice, vlasništvo zaklade kojom je tada presjedala, a ne njegove.

Sastanak između Vide Demarin i Bandića, prema optužnici, dogovorio je Redžepi, inače zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. I prije par godina, u vrijeme kada su mediji pisali o misterioznoj smrti bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Nina Jakova Šalova kojoj je prethodilo paljenje njegova automobila na zagrebačkom Bukovcu, nakon čega je nestao, u javnom se prostoru spominjalo Redžepijevo ime.

Naime, Šalov je prije nestanka posljednji put viđen u prostorijama svoje tvrtke u zagrebačkoj Bleiwesovoj ulici, nakon višednevne potrage građani su na koncu sami našli bivšeg ninskog gradonačelnika i vlasnika tvrtke NIN Elektrocommerce koja se godinama bavila elektronikom te je koncem devedesetih bila u posjedu brojnih nekretnina na području grada. U rodnom kraju Šalov nije imao nikakvih poslovnih problema, a s njegovim preseljenjem u Zagreb počinje se baviti ozbiljnijim poduzetništvom. Sa svojim novim, zagrebačkim firmama pokojni gradonačelnik poslovao je i sa gradskom upravom.

Prema Sudskom registru u Zagrebu je registrirao niz tvrtki uključujući i Neutru u kojoj je posljednji puta viđen. Uz to, registrirao je i tvrtku Arancin u Masarykovoj ulici 4. Na toj su adresi godinama poslovale firme Petra Pripuza, Blaža Petrovića i odvjetnika Pere Lozice. Šalovljev Arancin je tvrtka preko koje je poslovala i poznata slastičarnica Zagreb u Redžepijevu vlasništvu, a u kakvim su odnosima bili nikada nije razjašnjeno, premda se i tada pisalo o vezama između gradonačelnika Bandića i doktora Redžepija koji je u to doba bio zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo.

Zanimljivo je spomenuti kako je Lozičino odvjetničko društvo Golub i partneri bilo prvo koje je u Hrvatskoj počelo procese predstječajne nagodbe, a među tvrtkama vjerovnicima našla se i Šalova tvrtka Šeski škoj, ali i tvrtka Ušljevača. Obje su tvrtke brisane iz Registra, a u istom kontekstu spominjala se i firma Generalturist Razvoj.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.