Borna Filic/PIXSELL

Poskupili karte za Plitvička jezera zbog previše turista, a turista nikada nije bilo više

Autor: dnevno.hr

Wow efekt – kako u Nacionalnom parku Plitvička jezera zovu pogled na njegov prirodni fenomen je neprocjenjiv. Ipak uprava parka ga je procijenila na 250 kuna za odraslu osobu. Puno? Ne za savršeni selfie ili uspomenu na vjenčanje iz snova. Barem kad se pita strance, piše RTL.

Mama, tata i dijete starije od sedam godina će za posjet najstarijem hrvatskom nacionalnom parku kroz srpanj i kolovoz izdvojiti barem 600 kuna. Uz parking i ručak – dan na Plitvicama prosječnu obitelj košta nešto manje od tisuću kuna.

Toliko su samo za ulaz platile i turistkinje Lunen iz Danske i Nora iz Češke. “Mislim da je to uredu. Tako je lijepo ovdje i jedva smo čekali posjetiti ovaj park. Cijena je uredu i mislim da će se novac iskoristiti za zaštitu ovog mjesta”, kazala je Lunen.

Većina od milijun i sedamsto tisuća posjetitelja koji su lani pohodili Plitvice dolazi samo zbog ovog pogleda – no on nije sve što karta nudi. Cijena karte uključuje vožnju vlakićem, brodićem, desetke kilometara pješačkih i planinarskih staza, osiguranje i kako kažu na stranicama Nacionalnog parka besplatni WC i taj famozni wow efekt – prigodu za vidjeti jedinstveno svjetsko čudo.

Sve je to sto kuna jeftinije stigne li se na jezera nakon 16 sati – no mi smo uzalud tražili turiste iz Hrvatske. “Jako se odrazilo na booking ove godine, drastično smanjenje u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Vedran Hamp, turistički vodič za RTL.

Iako su Plitvice  godinama na tapeti UNESCO-a zbog prevelikog broja posjetitelja – nova cijena nije smanjila njihov broj – dapače, prvih pola godine već pokazuje da će turista biti barem šest posto više nego rekordne 2017.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.