Porezna uprava/ Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

POREZNE UPRAVE U ZAGREBU RADE NA SAMO 10 POSTO KAPACITETA? Provjerili smo kakvo je stanje, ’prava i obveze ostvarite nedolaskom’

Autor: Matea Vidić

Nakon pisma čitatelja koji navodi kako porezne uprave u Zagrebu rade s kapacitetom od tek deset posto službenika jer je većina zaposlenih covid pozitivna, poslali smo upit središnjici Porezne uprave koja nam pak tvrdi kako je “u Područnom uredu Zagreb, ukupno 16 službenika u samoizolaciji, dok je pozitivno na koronavirus 10 službenika”, rekli su za Dnevno.

Ističu i kako sve ispostave i službe Područnog ureda Zagreb rade s uobičajenim kapacitetima, a napominju da je Područni ured Zagreb poduzeo sve epidemiološke mjere kako bi se osigurala zaštita kako svojih službenika tako i poreznih obveznika i osigurao nesmetani rad Porezne uprave.

“S ciljem preventivnog postupanja i zaštite zdravlja građana, Ministarstva financija, Porezna uprava u nastavku podsjeća poduzetnike i građane na načine kojima mogu ispuniti svoje obveze i prava bez potrebe dolaska u prostorije Porezne uprave”, tvrde pa dodaju: “Podsjećamo poduzetnike da za podnošenje svih poreznih prijava, izdavanje poreznih potvrda, promjena na PK karticama svojih zaposlenika, zahtjeva za preknjiženjima, zahtjeva za upravnim ugovorom i ostalim zahtjevima koriste usluge ePorezne”.

Za potrebe dobivanja odgovora ili otklanjanja određenih nejasnoća poduzetnici se upućuju na komunikaciju korištenjem servisa “Pišite nam” dostupnim na Internet stranici Porezne uprave. U slučaju potrebe za izravnim kontaktom sa službenikom Porezne uprave poduzetnici se upućuju na korištenje telefonskih brojeva objavljenih na Internet stranici Porezne uprave, dodaju.

“Porezna uprava upućuje građane da za svoje potrebe mogu podnositi razne obrasce i zahtjeve putem sustava ePorezna kojem se može pristupiti putem sustava eGrađana. Preporučuje se građanima da svaki zahtjev za promjenom na PK kartici traže putem svojeg poslodavca ili iznimno korištenjem sustava ePorezna. Za potrebe dobivanja odgovora ili otklanjanja nejasnoća građani mogu komunicirati s Poreznom upravom korištenjem servisa “Pišite nam” dostupnim na Internet stranicama Porezne uprave ili pozivom na brojeve Pozivnog centra Porezne uprave (0800-10-01 za pozivatelje mobilne mreže i fiksne linije)”, tvrde.

“Porezna uprava osigurat će nesmetanu komunikaciju svim navedenim kanalima kako bi poduzetnici i građani ostvarivali svoja prava i ispunili obveze bez potrebe izravnog dolaska u prostorije Porezne uprave”, zaključuju.

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.