fbpx

Popisali smo RASPORED MISA u najvećim marijanskim svetištima (godišnje ih obiđe više od milijun vjernika)

Autor: M. Berić

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu.

Velika Gospa je katolički blagdan kojim se 15. kolovoza slavi uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo. Na tu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Donosimo vam neka od najvećih marijanskih svetišta.

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, smješteno u blizini grada Čitluka, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broji oko 4300 stanovnika, a postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine. Blažena Djevica Marija, u narodu poznata i kao Međugorska Gospa ili Kraljica Mira prvi put se ukazala 24. lipnja 1981. na predjelu zvanom Podbrdo u Međugorju. Pojavila se u sumrak u liku divne, mlade žene s djetetom u naručju, koja je preko šestoro djece koja su je vidjela, svijetu poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu.

Od tada ovo hercegovačko mjesto godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta.


Raspored Svetih misa na blagdan Velike Gospe u Međugorju

Svete mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 9, 11, a večernja sveta misa je u 19 sati. Večernji molitveno-liturgijski program i ovoga dana započinje u 18 sati molitvom krunice.

Marija Bistricanacionalno marijansko svetište. Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Gospin kip zbog opasnosti od Turaka, premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća. Papa Ivan Pavao II. proglasio je kardinala Alojzija Stepinca blaženim, 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici, kada je svetište za tu prigodu posebno uređeno i dograđeno.

Raspored Svetih Misa – Marija Bistrica

6h – u bazilici
7.30h – u kapelici sv. Petra
8,30h – križni put na Kalvariji
9h – u kapelici sv. Petra
11h- u crkvi na otvorenom
14h – euharistijsko klanjanje u Bazilici
16h- u kapelici sv. Petra
18h – u crkvi na otvorenom
20h – u bazilici

Zeljko Pusec/Vecernji list
Zeljko Pusec/Vecernji list

Sinjnajveće marijansko svetište u Dalmaciji. U kolovozu 1715. godine Turci pokušavaju ponovno zavladati Sinjem te ga drže pod dugotrajnom opsadom. O događajima iz tog vremena postoji svjedočanstvo u pisanom obliku na talijanskom jeziku, tzv. “Dnevnik opsade Sinja”. Prema njemu, tog kolovoza 1715. godine, hrabri puk Sinja i Cetinske krajine ispisao je najslavnije stranice svoje povijesti. Nakon teške opsade, u noći između 14. i 15. kolovoza, Turci su odustali te su bijegom u Livno potražili sigurnost. Za sobom su ostavili oko 10.000 poginulih i golem ratni plijen. Od samog su početka puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika svo vrijeme opsade bila u tvrđavi, kamo je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći providur je Balbi s časnicima odmah skupio 80 zlatnika koje su poslali u Veneciju da se skuje zlatna kruna i križ i da se okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezao je u dva reda riječi :In perpetuum coronata triumphat-Anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.).
Raspored Svetih Misa-Sinj

06, 07, 08, 09, 10, 11.30, 14, 15 i 16 sati. U 18.00 sati sv. misa na Trgu dr. F. Tuđmana – predvodi je fra Joško Kodžoman, provincijal.

Aljmaš – marijansko svetište još od 1704. godine. Na blagdan Velike Gospe ovdje hodočasti velik broj vjernika i turista – godišnje i do 100 000. Crkva Gospe od Utočišta, s kipom Majke Božje, izgrađena je 1864. godine, no ona je sravnjena do temelja u Domovinskom ratu. Na mjestu stare izgrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje.
Raspored Svetih Misa-Aljmaš

6.00, 8.00, 10.00, 12.00, 16.00 i 18.00 sati.
Svečanu svetu misu u 10.00 sati predvodi Mons. Dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit.
Misa u 12.00 sati je za stradalnike Domovinskog rata. Misu predvodi Dr. Stanislav Šota.
16.30 sati pobožnost Križnog puta na „Kalvariji“.
Misu u 18.00 sati predvodi Mons. Dr. Marin Srakić, nadbiskup u miru. Ova misa namijenjena je za mlade bračne parove i njihovu djecu. Na kraju mise blagoslov male djece.

Marko Mrkonjic/PIXSELL
Marko Mrkonjic/PIXSELL

Remete – marijansko svetište Zagreba. Crkva je osnovana godine 1288. Sagrađena je na mjestu koje prije nije bilo naseljeno te su se ondje okupljali pustinjaci (eremiti, odatle ime Remete). Svetištem su upravljali pavlini. U 16. st. su svetište poharali Turci koji su preostale pavline odveli i ubili u Vugrovcu. Crkva je kasnije obnovljena i služila je kao župna crkva za naselja sjeverno od Zagreba. 1880. je crkvu poharao Veliki potres te je obnovljena pod nadzorom Hermanna Bolléa. Nakon Drugoga svjetskoga rata svetištem upravljaju karmelićani. Gospa Remetska nosi naslov Odvjetnica Hrvatske (Advocata Croatiae) te su joj se kroz povijest molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani. U crkvi postoje freske pavlinskog slikara Ivana Rangera koje su nažalost većim dijelom nastradale u potresu 1880.

Raspored Svetih Misa-Remete

6.00: Zahvala Majci Božjoj

7.30: + Ivica Bešić; + Ljuba Jupar god. i Petar Bogdanić; + Stjepan Banek god.

9.00: Zahvala Majci Božjoj; + Stana Matić; ++ Blaž i Jana Mikulić; + Miljenko Lisak

10.30: Zahvala na čast Majci Božjoj

16.00: Na nakanu ob. Pavić i Habljak; Zahvala na čast Majci Božjoj Remetskoj

18.00: Za zdravlje i nakanu ob. Lukač; + Tomislav Jurišić; + Vlatko Jurčević god.; o. Vjenceslav Mihetec; + Vladimir Pavliško; + Miljenko Lisak; + Stjepan Lisak

Marijansko svetište Gospe Vrpoljačke – Svake godine povodom slavljenja Velike Gospe u Vrpolju kod Šibenika traju velike priprave za što bolji doček hodočasnika iz cijele Hrvatske. Mnogi svjedoče o čudima ozdravljenja po zagovoru Gospi Vrpoljačkoj.

Plakat_Gospa_Vrpoljacka_2015

Autor:M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.