Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PONOVNO SE SPOMINJE UJEDINJENJE DESNICE! Samo oni mogu ugroziti Plenkovića: Evo tko će ih povesti

Autor: Iva Međugorac

Dugo se na domaćoj političkoj sceni progovara o potencijalnom ujedinjenju ljevo-liberalnih političkih opcija koje su se trebale skupiti u takozvanoj semafor koaliciji te na taj način urušiti poziciju premijera Andreja Plenkovića i njegova HDZ-a, no kako za sada stvari stoje od tog jedinstva na ovom dijelu političke scene nema ništa.

Svojim putem odlučio je krenuti HSS kojega predvodi Krešo Beljak, a koji pomalo provokativno najavljuje kandidaturu za premijera. Trenutno ne postoji naznaka za to da bi se SDP-u i platformi Možemo mogao pridružiti Centar Ivice Puljka, a još su manje šanse da se u ove oporbene redove uguraju i Mostovi saborski zastupnici. Sada je već i više nego jasno da na lijevo-liberalnom spektru nema dogovora radi toga što se stranke s tog spektra ne uspijevaju dogovoriti oko toga tko će biti njihov kandidat za premijera budući da na tu poziciju pretendiraju i šef Partije Peđa Grbin, ali i zastupnica Možemo Sandra Benčić te u konačnici i sami gradonačelnik Puljak kojega u tim namjerama odnedavno navodno podržava predsjednik Zoran Milanović, koji se radi toga udaljio od Mostova Nine Raspudića.


Da s Mostom ne planiraju surađivati u koaliciji pa i pod cijenu toga da takva opcija sruši HDZ nedavno je gostujući u Nedjeljom u 2 otkrila SDP-ova Sabina Glasovac, upućeni svjedoče da ni Grbin nije daleko od toga stava, no isto tako upućeni tvrde kako SDP i sa Možemo već sada teško pronalazi zajednički jezik, a u tom slučaju upitno je što im tek predstoji u trenutku kada se budu sastavljale izborne liste i kada nakon toga uslijedi eventualno sastavljanje Vlade, koja bi doista sa prevelikim brojem stranaka mogla biti u najmanju ruku nestabilna. Nestabilnom se čini i situacija na desnom političkom spektru na kojem se godinama progovara o ujedinjenju, mada ozbiljnog jedinstva desnice nikada nije bilo možda ponajviše zato što predstavnici desnih političkih opcija boluju od taštine koja nije usklađena s njihovom političkom moći.

Kako za sada stvari stoje, Most koji je nedavno izašao iz ormara i deklarirao se kao stranka desnog centra na parlamentarne izbore izlazi samostalno, baš kao što je to bio slučaj i na prošlim izborima kada je desnicu donekle na skupu držao Domovinski pokret koji je doduše u vrijeme predsjedničkih izbora kandidirajući Miroslava Škoru pokazao koliko daleko desnica može ići s osvajanjem glasova kada je donekle jedinstvena, jer ni onda nisu sve desne opcije stale na jednu stranu već je Bruna Esih s pravašima nastojala graditi vlastitu političku priču nalik onoj s posljednjih europskih izbora na kojima su desne opcije imale dvije liste, što ih nije daleko dovelo. Da bi na nadolazećim parlamentarnim izborima bili ozbiljno shvaćeni i da bi postali jezičac na vagi kod sastavljanja neke buduće vlade predstavnici desne političke scene naprosto se moraju ujediniti, to je jasno iz njihovog rejtinga, ali i iz toga što samo ujedinjeni mogu nadomjestiti rupu koju je na desnici stvorio zaokret Plenkovićeva HDZ-a prema desnom centru. U Domovinskom pokretu kojega predvodi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava mogućnost ujedinjenja ne odbacuju, no vidljivo je da oni i samostalno mogu izaći na parlamentarne izbore te da i na taj način mogu računati na određeni broj osvojenih mandata.

Vidljivo je isto tako da za jedinstvo nije previše spremna i otvorena saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je nedavno najavila osnivanje vlastite političke stranke, za politiku je sve manje zainteresiran i Škoro koji trenutno u parlamentu surađuje sa svojim kolegom Milanom Vrkljanom, za kojeg je upitno hoće li u Sabor uopće ući u njegovom idućem sazivu. Nije nemoguće da se Pokretu u priči o ujedinjenju pridruže SUverenisti, koji su također otvoreni za jedinstvo na desnici, dobra pozicija za suradnju između ove dvije opcije jest ta što je Penava i u svojem Vukovaru korektno surađivao sa šefom SUverenista Marijanom Pavličekom. Konzervativne opcije u Saboru predstavlja i Hrvoje Zekanović, no jasno je da desne opcije više ne računaju na suradnju s njime, baš kao što malo tko na desnici računa na to da bi im se u slučaju bilo kakve veće koalicije pridružila zastupnica Marijana Petir koja sve manje pobuđuje interes javnosti.

Sve manji interes pobuđuje i Anto Đapić koji u Slavoniji najavljuje osnivanje vlastite desne opcije i neko novo ujedinjenje, no prema tome su na desnici skeptični jer su uvjereni da bi takva opcija bila samo produžena ruka HDZ-u, čime se sve više smatra i zaboravljeni HSP na kojega također nitko više ne računa. Desnica doista još uvijek ima ponešto snažnih pojedinaca, nema dileme da je njihov najistureniji predstavnik upravo Ivan Penava, i baš on mogao bi biti glavni pregovarač u priči o ujedinjenju od koje vukovarski gradonačelnik ne bježi, no za nešto takvo nije dovoljna samo Penavina volja, potrebno je izliječiti se od taštine i pokušati pronaći zajednički jezik jer samo na taj način moguće je graditi ozbiljnu i zrelu, suverenu desnu opciju koja bi na izborima polučila ozbiljne rezultate, kao što je to slučaj u zemljama iz našeg okruženja poput primjerice Italije.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.