fbpx
Foto: Pixabay

PONOVNO ALARMANTNO UPOZORENJE! Cijene hrane masovno će rasti do kraja godine: Što je uzrok tome?

Autor: Iva Međugorac

Nastavak povećanja potrošačkih cijena i ubrzana inflacija Hrvatsku očekuje nakon rekordnog rasta od 12,1 posto koji nas je zadesio u rujnu. Najveći rast u prošlom mjesecu zabilježen je otkako se u Hrvatskoj prate ovi podaci, odnosno od početka 2011.godine, a rujanski rast srušio je rekord iz kolovoza kada su cijene rasle za 9,3 posto.

Evidentno je da potrošačke cijene rastu posljednjih pola godine, a taj trend prate i trgovački lanci pa stoga rastu cijene i na njihovim policama.

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju kako su u odnosu na kolovoz proizvođačke cijene rasle za 2,2 posto, a u prosječnom rastu cijena najveći doprinos daje poskupljenje u energetskom sektoru koje po svemu sudeći neće stati, upravo suprotno ono će se preliti na druge sektore, a onda i na cijene u trgovinama.

Statistika kaže da su na hrvatskom tržištu cijene proizvodnje energije u prošlom mjesecu u odnosu na onaj pretprošli porasle za značajnih 9,4 posto, a proizvođačke cijene energije u rujnu ove godine porasle su za 42 posto u odnosu na lanjski rujan. U području vađenja sirove nafte i prirodnog plina bilježi se godišnji rast od basnoslovnih 490 posto, u rujnu su rasle cijene i u prerađivačkoj industriji i to za 7,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na taj rast manifestirale su se uglavnom cijene u proizvodnji naftnih derivata i to za 56 posto pa se očekuje da će i naredni mjesec inflacija u Hrvatskoj nastaviti ubrzavati, a to će se dakako odraziti na sve građane koji bi rast cijena namirnica mogli osjetiti na vlastitim džepovima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.