fbpx

POMOZIMO JOSIPOVIĆU DONACIJAMA: Bivši predsjednik se p(r)odao teologu Jovi iz ustaške obitelji

Autor: I.Delić

Misli bivšeg predsjednika po novome biti će sabrane u kolumnu na portalu iza kojega stoji Drago Pilsel, a kojega financira Ministarstvo kulture.

Ako kojim slučajem poželite vidjeti gdje je, što radi i o čemu razmišlja bivši predsjednik Ivo Josipović, kolumne proizašle iz njegova pera možete pronaći na portalu Autograf. Medij je to iza kojega stoji nasmijano i rumeno lice Drage Pilsela, čovjeka koji se ovisno o prigodi odaziva na nekoliko imena. Svoje mudre misli, nešto slobodnije nego u mandatu bivši predsjednik pretočit će tako na stranice ovoga portala. Činit će to dok promišlja o nekom novom trećem putu, SDP-u te daljnjem nastavku karijere. Ipak, svakako je zanimljiva spona između Josipovića i Drage Pilsela jer s obzirom na apel sa portala svi zainteresirani građani morat će, ako su u mogućnosti, odvojiti barem po jednu kunu za plaću bivšeg predsjednika. Kada smo već bogato i obilato nagradili Mesića, nije u redu da bar sa jednom kunom ne potpomognemo Josipovića. A on pak novac može preusmjeriti u istraživanja, u kojima bi se primjerice mogao pozabaviti ustaškim zmijama koje kruže društvenim mrežama. U strahu od tih i takvih zmija, predsjednik koji se u mandatu naučio čarima fejsanja, skrio se eto pod Pilselov kišobran ispod kojega će motriti na sva društveno politička zbivanja. Pridružiti bi im se tada, kroz neko vrijeme mogla i Severina koja ga je podržavala u kampanji pa tko zna – možda za zntiželjnu javnost prirede ples na kiši. No, naravno nije Severina jedina koja je davala vjetar u leđa bivšem predsjedniku koji se ipak od silne bure spotaknuo na putu do još jednoga mandata. Svom silinom svojega bića podršku mu je davao i Pilsel i to na blog stranici predsjednicki-izbori.hr. Tekstovi na spomnenutom Pilselovom blogu, predsjedniku mora da su dizali ego. A ako ih je sam kojim slučajem naručivao telefonom bilo bi zgodno znati na koje mu se ima odazivao. Na ono sveprisutno Drago ili pak na Carlos Zvonimir Pilsel, kako se odazivao u Argentini iz koje je došao u Lijepu našu.

Odnedavno si je, tko će ga znati možda i u duhu Josipovićeve kampanje, javnosti gostujući na javnoj televiziji nazvao i Jovom. Na stranu imena, Pilsel je doista jedan od sudionika Josipovićeve prethodne kampanje.

Nakon Josipovićeve pobjede bio je predstavljen kao voditelj Odjela za analitiku u Uredu predsjednika, ali ta kratka epizoda neslavno je završila zbog njegove prostačke kolumne objavljene na jednom portalu. Mada je iz Ureda predsjednika otišao, ako je suditi po tekstovima objavljenima na predsjednicki-izbori.hr, simpatije prema Josipoviću nastavio je njegovati. Stoga se posve legitimno zapitati vraća li bivši predsjednik svojim piskaranjem po Pilselovom portalčiću kakve usluge? Ili je to čisto jedno intelektualno posezanje u neke dublje sfere, koje običan puk ne može shvatiti? ‘Da točno! Sklon sam mu’, prštalo je s Jovinoga bloga u jeku kampanje. I da priča po hrvatskim navikama bude slučajna za izdavača na predsjednički-izbori.hr imenovana je Udruga Novum smještena na Medvedgradskom bregu 29 u Zagrebu. I na njegovom jedva živom portalu Autograf izdavačem je imenovana ista udruga. Zanimljivo je da se sadržaj na blogu predsjednicki-izbori.hr vrlo brzo izmijenjivao, dok na Autografu ruže nisu cvjetale. No, tko zna možda će ga zaliti predsjednikove kolumne, pisane na portalu koji je adresiran na istome mjestu kao i blog koji mu je posve spontano i iz čista mira vodio kampanju.


U slučaju da vi ne želite odvojiti koju kunu za predsjednikove kolumne, učiniti će to Ministarstvo kulture. Naime, na listu povlaštenih portala koje je potpomoglo Ministarstvo kulture ugurao se i ovaj Pilselov, na kojem sada piskara Josipović. Portal nije prošao na natječaju radi loših ocjena. Ipak, tu u priču uskaće Zlatar Violić uvažavajući Pilselovu molbu te mu svojom diskrecijskom odlukom donira 70 tisuća kuna. Donira, baš kao što je predsjedniku Josipoviću, pored svoja dva kredita donirala 30 tisuća kuna za kampanju. Blago nama s ministricom tako toplog srca i široke ruke.

Inače, Pilsel na pročelju portala mjesecima drži broj računa te natpis: ‘Situacija je izuzetno teška. Nemamo ni za hladni pogon. Prijeti nam gašenje. Molimo za vašu pomoć’.

Pilselova biografija

Biografija ovoga novinara, teologa, filozofa, aktivista i borca za ljudska prava, hrvatskog branitelja, pisca i komentatora jamačno jest. Štoviše, njegova biografija jedna je od najopsežnijih na hrvatskoj Wikipediji, ali i takvo što ne treba čuditi jer radi se o uistinu osebujnoj ličnosti. Satima bi, tvrde njegovi poznanici čovjek mogao slušati Pilselovu životnu priču. Ona kreće u rodnoj Argentini, gdje je kako je jednom prilikom rekao spavao ispod slike Ante Pavelića. Pilsel je govorio i o tome kako dolazi iz ustaške obitelji te da je odrastao u strogo nacionalističkom krugu. U rodnoj Argentini Pilsel se školovao, a njegov odabir studija zaista je šarolik. Od strojarstva, novinarstva, povijesti latinoameričke političke misli, književnosti pa sve do kršćanske duhovnosti. U Argentini je Drago Pilsel postao pripravnikom pripravnikom Reda Male braće, a nakon postulature i novicijata dolazi u Hrvatsku. U svibnju ’91 prelazi u bogosloviju Riječko-senjske nadbiskupije. Njegov put prekida nestanak brata Branka, pripadnika Zbora narodne garde, u listopadu iste godine. Potom napušta svećenički poziv i pridružuje se jedinici u kojoj je nestao njegov brat.

Obrazovanje nastavlja ’92. na studiju filozofije i teoligije, što je i diplomirao. Pilsel je apsolvirao na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a na Evanđeonskom teološkom fakultetu u Osijeku obranio je magisterij. Pilsel je jedan od osnivača Hrvatskog helšinskog odbora te je među prvima progovarao o zločinima nad Srbima u tek oslobođenim područjima. Isključen je iz HHO-a 1997. godine. Novinarstvom se bavi od 1979. kada je počeo suradnju s lokalnim radijom i televizijskim Canal 9 u patagonijskom gradu Comodoro Rivadavia. U Hrvatskoj je uređivao i vodio emisije te pisao za mnoge medije. Bio je voditelj programa na prvom zagrebačkom Gay Prideu. Iz članstva Hrvatskog društva katoličkih novinara izbačen je u siječnju 2002. godine, a nekoliko dana prije izbacivanja kritizirao je biskupe, a Katoličku Crkvu nazvao malom, neljudskom, nacionalističkom i žalosnom katoličkom sektom od koje želi ostati daleko. Nakon smrti pape Ivana Pavla 2. prilikom biranja novog pape prosvjedovao je na Trgu svetog Petra u Vatikanu, a zasmetalo ga je rasističko sužavanje da se i žutim dimom najavi izbor novoga pape. Više puta kritizirao je kardinala Bozanića i Glas Koncila. Osim što je vodio kampanju predsjedniku Josipoviću, svestrani Drago Pilsel vodio je kampanju Nezavisne liste don Ivana Grubišića na izborima 2011.
Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.